Ez a karácsonyi vásárlás 8 legnagyobb csapdája idén

2014.12.13 06:29

Mire figyeljünk, ha vásárolunk? Hogyan védhetjük magunkat? Hogyan garantálhatjuk, hogy az ajándékba szánt termék megfelelő minőségű lesz? A Komárom-Esztergom Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tájékoztatásából összeállítottunk egy 8-as veszélylistát.

1. Kerüljük el azokat a helyeket, amelyek nagy kockázattal járnak; tehát a műszaki cikket, játékot, fényfüzért, nagyobb értékű ajándékot mindenképpen szaküzletben javasolt vásárolni. A piaci, közterületi, utcai árust nem biztos, hogy megtaláljuk az ünnepek után, illetve az sem elhanyagolható, hogy az áruházakban legtöbb helyen van lehetőség kipróbálni a terméket.

2. Ha CE jelölés nincs feltüntetve a terméken, inkább ne vásároljuk meg. A jelölés garancia arra, hogy a termék a szükséges megfelelőségi vizsgálatokon átesett.

3. Érdemes némi időt szánni egy előzetes árösszehasonlításra, mert utólag már csak bosszankodhatunk, ha ugyanazt a terméket olcsóbban látjuk viszont. Erre hivatkozva természetesen nincs lehetőségünk utólag reklamálni.

4. Győződjünk meg a feltüntetett kedvezmény, akció valóságtartalmáról a vásárlás során, mert könnyen előfordulhat, hogy a külön megvett termék sem drágább a csomagban árusítottnál.

5. Fizetéskor ellenőrizzük, hogy az akciós újságban, illetve a polccímkén látott ár szerepel-e a nyugtán, ellenkező esetben álljunk ki jogainkért. A kiírt áron kötelesek eladni a terméket. Amennyiben a terméken több eladási ár is szerepel, a legalacsonyabb árat kell fizetnünk. Nem szabad elfelejteni, hogy az akciós termékekre ugyanúgy vonatkozik a szavatosság és a jótállás, mint a nem akciós árukra, tehát a reklamáció erre való hivatkozással nem utasítható el.

6. Ha a vásárlás során probléma merül fel, és azt az üzlet szóbeli kifogásunkra nem rendezi, köteles panaszunkról jegyzőkönyvet felvenni; ha ez nem történne meg, érdemes a Vásárlók Könyvében jelezni a történteket, amire az üzletvezetőnek 30 napon belül válaszadási kötelezettsége van.

7. A fizetési bizonylatot, jótállási jegyet őrizzük meg, mert minőségi kifogás esetén be kell mutatnunk azt.

8. Ha a neten vásárolunk, csak olyan weboldalról tegyük, ahol teljes körű tájékoztatást találunk a vállalkozás adatairól, a termékről, a vételár és a szállítás feltételeiről.

 

penzcentrum.hu