Ez az illatos fűszer rejtheti a hosszú élet titkát

2016.04.03 07:55

Ez az illatos fűszer rejtheti a hosszú élet titkát

Lehet egyet­len fű­szer a hosszú élet titka? Úgy tűnik, igen! A roz­ma­ring­ban gaz­dag ét­ren­det ku­ta­tók jöt­tek rá az össze­füg­gésre egy olasz faluban, ahol szinte mindenki 100 évig él.

A kutatók a Salerno közelében fekvő Acciaroli falu nyugdíjasait vizsgálták – nem véletlenül, hiszen az ezer lelkes faluban legalább 300 százéves, vagy annál is idősebb ember él. Az időseknek ráadásul az Alzheimer-kórtól és a szívbetegségektől sem igen kell tartaniuk. A tengerparti falucska lakóinak életében egyvalami közös: mindenki komoly mennyiségben fogyasztja a rozmaringot.

Acciaroli - Pinterest.jpg

Egy olyan szép helyen, mint Acciaroli, mindenki szívesen élne 100 évig

(Fotó. Pinterest)

Korábban azt gondolták, hogy ez a jelenség egyszerűen a közismerten egészséges mediterrán diétának köszönhető, ám közelebbről megnézve kiderült, hogy a falu kulináris hagyományaiban komoly szerep jut ennek a kedvelt fűszernövénynek.

Persze az sem mellékes, hogy a helyiek sokat tartózkodnak a friss levegőn, és keveset autóznak – általában gyalog mennek vásárolni és munkába – akár a közeli hegyeken keresztül.

Rozmaring2 - Pinterest.jpg

A rozmaring lenne a titok?

Az amerikai Alan Maisel professzor kutatócsoportja elsőként készíthet felméréseket a faluban. A tervek szerint a helyiek étrendjét, életmódját vizsgálják majd az eddigieknél is részletesebben, ezen kívül pedig kérdőívek segítségével kérdezik ki a 100 éven felüli lakosokat, akiktől vérmintát is vesznek. Ez utóbbi segítségével a genetikai tényezőkre is szeretnének fényt deríteni. A vizsgálat eredményei remélhetőleg az egész világon alkalmazható egészségügyi tanácsok lesznek.

ripost.hu