Ez is a járvány követkeménye: nyernek rajta a friss nyugdíjasok

2021.02.26 12:49

Lengyelországban az idén nyugdíjba vonulóknak érezhetően magasabb lesz a kezdő nyugdíjuk, mint azoknak, akiknek a pénzét még a pandémia előtti demográfiai adatok alapján számolták ki.

Fotó: Getty Images

 

Azok a lengyelek, akik idén mennek nyugdíjba, mintegy öt százalékkal több pénzt fognak kapni azokhoz képest, akik tavaly vonultak vissza, még a koronavírus-járvány előtt. A magyarázat egyszerű: miután a járványban viszonylag sok idős ember hunyt el, csökkent a lengyelek átlagéletkora, és bővült a nyugdíjalap - írja a Business Insider Polska.
 
A Családügyi és Társadalompolitikai Minisztérium a társadalombiztosításhoz fordul, hogy ellenőrizze, pontosan milyen módon hatott a járvány és a magas halálozási arány tavaly a járadékokra. Lengyelországban 2020-ban 477 ezren haltak meg, ami 67 ezerrel több ember elvesztését jelenti, mint 2019-ben, és a II. világháború óta a legmagasabb éves adat.
 
Lengyelországban az ezzel foglalkozó szakemberek szerint az életkor hossza 2016 óta nem nőtt, de akkora esést, amit a járvány tavaly okozott, soha korábban nem jegyeztek fel. A férfiak életkora körülbelül 1,3 évvel, a nőké 0,8 évvel csökkent, márpedig az átlagos élethossz az egyik kulcseleme a nyugdíj kiszámolásának.
 
A járványt azok élik túl, akik erősebbek, és hosszabban fognak élni, ezért a következő években várhatóan ideiglenesen nő az átlagéletkor, de ez egyfajta "mesterség beavatkozás" következménye lesz. Így a friss nyugdíjasok pénze a következő években relatíve kisebb lehet - mondják nyugdíjszakértők.
 
forrás: Business Insider Polska / napi.hu