Ez már tényleg magyar dinnye!

2016.07.20 17:24

Kifogástalannak ígérkezik az idei dinnyeszezon. Több mint 240 ezer tonnatermés várható. A miskolci piacon és az áruházakban is nagy már a választék a magyar dinnyékből.

dinnye02.jpg

Zöld héjú, piros húsú, mézédes dinnye – ráadásul ez már magyar. A Búza téri piacon egy hete lehet igazi magyar dinnyét venni. A szezon már elkezdődött, a kereskedők szerint kifogástalannak ígérkezik az idei. A piacon kilónként kétszáz forintba kerül a dinnye. A kereskedők azt mondják, inkább cikkeket vásárolnak az emberek, nem egészet.

dinnye01.jpg

- Nem is fogy el egy egész dinnye, ami sokszor 8-10 kilós is lehet. Nem mindenhol van olyan nagy család, ahol biztos, hogy elfogy egy ekkora mennyiség. Egy cikk az két és fél kiló körül jön ki, az elfogy, másnap úgyis lejön a piacra, frissen viszi a dinnyét – mondja Váradi József kereskedő.

Az áruházakban olcsóbban hozzá lehet jutni. Ebben a bevásárlóközpontban például 140 forintba kerül kilója. A vásárlók választhatnak mag nélkülit, sárga húsút, piros húsút és sárgadinnyét is. A lényeg nem változik, mindegyik termék magyar.

- A vállalatunknak nagyon fontos, hogy a vidéki termelőktől származó jó minőségű magyar dinnyét forgalmazzuk. Már áruházunkban és az egész vállalatnál július elejétől csak és kizárólag magyar származású dinnyét lehet vásárolni – nyilatkozta Gazdik Ferenc, az Auchan Miskolc senior menedzsere.

dinnye04.jpg

Nem csak ez az áruház elkötelezett a magyar termékek iránt, hanem további öt is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ugyanis egy olyan programot indított el, ami a magyar dinnyét népszerűsíti. A kampányban augusztus 20-ig, a részt vevő áruházláncok budapesti és vidéki üzleteiben mintegy 60 helyszínen lehet megkóstolni a hazai dinnyét. A dinnyetermelők örülnek a kampánynak, azt remélik, hogy ez segíteni fogja az ágazat technológiai és piaci fejlődését, így Magyarország visszakerülhetne a világvezető dinnyetermesztő országai közé.

minap.hu