„Ez nem is sztrájk, maximum sztrájkocska”

2016.02.19 08:41

Az egyik közösségi fórumon folyamatos az eszmecsere az MVK-sztrájkról.

„Ez nem is sztrájk, maximum sztrájkocska”

Az utasok nem sokat éreznek a szerdán kezdődött MVK-sztrájkból. Többen úgy vélik, nem tapasztaltak járatkimaradást. Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szerint igazuk lehet, azért, mert – fogalmazott – a munkáltató gátolja a sztrájkjog betartását. Állítja, az elégséges szolgáltatás meglétére hivatkozva, a sztrájkban részt vevőket is kivezénylik járatokra. Az elnök az első nap adatait is ismertette: a villamosvezetők 60 százaléka, a buszvezetők 40 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz.

 

Kik sztrájkolnak és kik nem?

Többen arról érdeklődtek, most akkor van munkabeszüntetés vagy sem, mert nem tapasztaltak járatkimaradást. Volt, aki úgy fogalmazott: ez maximum sztrájkocska.

Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szerint is alig érezhető a sztrájk, ennek oka pedig az – fogalmazott –, hogy a munkáltató szándékosan gátolja a sztrájktörvény betartását. Az elnök idézett Singlár Zsolt MVK-vezérigazgató dolgozóknak írt leveléből, e szerint a sztrájkolók is kötelesek teljesíteni menetrendileg előírt járataikat az elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében. A munkáltatói levél megfogalmazza azt is, amennyiben valaki ennek nem tesz eleget, lehetőség van munkaviszonyának azonnali hatállyal történő megszüntetésére. Zelenka László szerint a cég fenyegeti a dolgozókat.

 

Bíróság, hatóság

A hogyan továbbról az elnök elmondta, egy-két nap negatív tapasztalat nem készteti őket megfutamodásra, ha szükséges, durvább – fogalmazott – eszközökhöz nyúlnak. „Ha kell a hatósághoz, bírósághoz, nyilvánossághoz fordulunk” – mondta.

Kerestük az MVK Zrt.-t is, de csütörtök estig nem érkezett válasz kérdéseinkre.

boon.hu