Ezen a 33 településen már nem tudják elvinni a szemetet!

2016.06.05 11:14

Feladta a harcot az egyik észak-magyarországi közszolgáltató: levélben közölték az általuk kezelt 33 településsel, hogy a hónap végétől ők már nem fogják tudni elszállítani a hulladékot a házaktól.

Több más hulladékszállító céghez hasonlóan veszteséges az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (ÉNYMK). A cég most bejelentette, nem tudják tovább vállalni a feladatot, mert a rezsicsökkentés, az új adók és bevételeik államosítása miatt már képtelenek erre. Az önkormányzatok mellett a katasztrófavédelmet is tájékoztatta erről a cég – írja az Index.hu.

Ezekkel a településekkell van szerződésben a cég, így most ezeken a helyeken került veszélbe a hulladékszállítás:

Berkenye, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Csesztve, Debercsény, Drégelypalánk, Herencsény, Horpács, Hont, Ipolydamásd, Ipolyszög, Ipolytölgyes, Ipolyvece, Kétbodony, Kisecset, Letkés, Magyarnándor, Mohora, Nagybörzsöny, Nézsa, Nógrádsáp, Őrhalom, Patak, Perőcsény, Pusztaberki, Szanda, Szátok, Szente, Szügy, Tereske, Terény, Tésa, Vámosmikola

Mindez annak köszönhetően, hogy a 15 év alatt kiépített hulladékgazdálkodási rendszert egy év alatt lenullázta. Az elvileg non-profit közszolgáltatók munkája a rezsicsökkentéssel és az újabban felmerülő egyéb díjakkal megterhelve ellehetetlenült.

A szemetet a katasztrófavédelem kezeli majd, ha egy önkormányzat azt jelzi, hogy nem tudnak megállapodni egyetlen hulladékgazdálkodó céggel sem. ebben az esetben ők 15 napon belül kijelölnek egy másik céget. A kijelölt cég többletköltségeit az állam fizeti.

- Magyarországon nem volt még arra példa, hogy valahonnét ne vigyék el a szemetet. Ha bármilyen okból megszűnik valahol a szemétszállítás és az önkormányzat nem tud megállapodást kötni egyetlen céggel sem a feladat rendezésére, akkor a katasztrófavédelem meg fogja tudni oldani a helyzetet – mondta el Mukics Dániel helyettes szóvivő az Indexnek.

A bajba került hulladékgazdálkodó cégek egyébként kaphatnak az államtól gyorssegélyt, ezt még nem kérte az észak-magyarországi cég, így az illetékesek szerint felelőtlenül riogat a levelével az ÉNYMK, amely ha benyújtja a hiánypótlást a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez (NHKV), még kaphat pénzt.

index.hu