Ezért nagyon egészséges a must

2016.09.11 12:02

Ha mustot iszunk, legtöbbször csak az jut eszünkbe, hogy fogyasztása könnyen beindítja az emésztési folyamatokat. Igaz, ami igaz, nem árt vigyázni, azonban ha már itt a szezonja -, ne habozzunk, fogyasszuk bátran!

Ezért nagyon egészséges a must

Hiszen a must nem más, mint „folyékony szőlő” a szőlőből frissen préselt gyümölcslé, mely elsősorban a szőlő húsának levélből áll, de a héj és a mag vízoldékony vegyületeit is tartalmazza. Magas tápanyag tartalma ellenére kalóriatartalma alacsony, hiszen 1dl szín mustban körülbelül 104 kcal energia, 1 gramm zsír és 1,4 gramm rost található. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a B1-B2-B6-C-és E vitamin, Magnézium, Kálium és K-vitamin. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez:
 
Egyik legfontosabb alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, mely segíti egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású. Továbbá védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől is, mint például az agyvérzés, illetve az infarktus.
 

Ezért nagyon egészséges a must

Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is, a gyorsabb felépülés reményében. Az sem titok, hogy magas rost és víztartalmának köszönhetően hatékony a székrekedés ellen.

boraszportal.hu