Ezért nem a TEK vonult ki a bőnyi rendőrgyilkoshoz

2016.10.27 17:12

Számtalan kérdés maradt megválaszolatlanul a szerda reggeli drámai kimenetelű bőnyi házkutatás körül. Ha a közismert hungarista vezetőről tudták, hogy illegális fegyvereket tart otthonában, akkor miért nem a Terrorelhárítás kommandósai mentek ki a helyszínre?

Ezért nem a TEK vonult ki a bőnyi rendőrgyilkoshoz

Előre tervezett házkutatásra mentek ki szerda reggel a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy 76 éves bőnyi férfi házához. Az ingatlan tulajdonosa viszont nem várta meg, míg a rendőrök bejutnak, gépkarabélyával rájuk tüzelt. Ekkor kapott halálos lövést Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda főnyomozója.

A tűzharc után riasztották a TEK-et

A tűzharcot követően riasztották a Terrorelhárítást, akiknek az egységei Győrből és Budapestről is útnak indultak. A lakásba zárkózott férfi tovább fenyegetőzött, végül a kommandósok fegyverhasználat nélkül elfogták és sürgősségi orvosi kezelésben részesítették.

Mint korábban megírtuk, a gyanú szerint a szélsőjobboldali Magyar Nemzeti Arcvonal egyik vezetője, Gy. I. az elkövető. A neonáci eszméket hirdető 76 éves férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, 1992-ben már tartottak nála házkutatást, akkor nagy mennyiségű lőfegyvert és katonai felszerelést foglaltak le a rend őrei. 1993-ban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Sajtóinformációk szerint a házkutatás a Teréz körúti robbantás ügyében zajló nyomozás egyik részfeladata volt.

Nem tudtak a házkutatásról?

A közismert bűnügyi előélet, az illegális lőfegyverek birtoklásának megalapozott gyanúja miatt és a Teréz körúti robbantással való összefüggés fényében okkal merülhet fel a kérdés:

A Nemzeti Nyomozó Iroda helyett miért nem a csúcsfelszereltségű Terrorelhárítási Központ tartott házkutatást a felfegyverzett férfinél? A Teréz Körúti robbantással kapcsolatos „veszélyesnek” minősülő akcióban miért nem ők járnak el? Kaptak információt a tervezett házkutatásról?

Megkerestük a TEK-et, ahonnan a következő választ küldték a megkeresésünkre:

    „Tájékoztatjuk, hogy a Rendőrségi törvény, valamint a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól szóló Kormányrendeletben foglaltak alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) a rendvédelmi szervek értesítése alapján részükre kizárólagos hatáskörrel végzi többek között a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres személyek előállítását.”

atv.hu