Ezért nem kapott Nobel díjat Karikó Katalin

2022.01.11 10:18

Alighanem nem csak mi magyarok vagyunk csalódottak, amiért nem kapott Nobel díjat Karikó Katalin. Egy vezető tudományos lap is azzal foglalkozik mi lehet az oka annak, hogy a koronavírus elleni vakcinákat megalapozó kutatások nem kaptak Nobel-díjat idén.

 
Mit mond a Svéd Akadémia
 
A Science a díj történetét kutató szakértők és neves tudósok mellett felkereste a Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia főtitkárát, Göran Hanssont is. Az intézmény alapvetően nem szívesen nyilatkozik arról, ki más kaphatta volna az aktuális díjait, de Göran Hansson bizonyosan érzékelte az értetlenséget és a csalódottságot, ezért konkrétan kitért a Karikó Katalinék által kifejlesztett technikára, mint jövendőbeli esélyesre:
 
Az mRNS-vakcinák fejlesztése csodálatos sikertörténet, amely hatalmas előnyére vált az egész emberiségnek. Ez az a fajta felfedezés, amelyet jelölni fognak. De időre van még szükségünk.”
 
A főtitkár megjegyezte: nem az a kérdés, hogy megérdemli-e a Nobel-díjat az mRNS-technológia, hanem az, hogy mikor és pontosan kinek, illetve milyen felfedezésért ítélik oda. „Úgyhogy maradjanak velünk”fogalmazott.
 
Több időre van szükség
 
A lap megemlíti a felháborodott reakciókat, illetve számos hozzáértő szakembertől is magyarázatot kér, akiknek szinte mindegyike azt mondja: több időre van szükség. Kiemelik, hogy februárig kellett leadni a jelöléseket az idei Nobelre, és akkor még korántsem volt egyértelmű, melyik vakcinának és melyik technológiának milyen hatása lesz.
 
Abban is egyetértés mutatkozik, hogy a koronavírus elleni oltások mögött álló technológiák közül az mRNS jelent Nobel-díjat érdemlő áttörést, ám a bizottságnak nem lesz könnyű eldöntenie, hogy személy szerint kik érdemlik a díjat.
 
Karikó Katalin egyébként úgy nyilatkozott, hogy nem a díjak fontosak, hanem maga a felfedezés: számára a legnagyobb örömöt a kutatás izgalma jelenti, valamint az a tudat, hogy a munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyításban fontos platformtechnológia létrejöjjön- fejeződik be a a szemlecikk.
 
forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / varosikurir.hu