Ezért nem rendelték el a kötelező oltást mindenki számára

2021.10.29 18:39

A munkahelyen elrendelhető oltásnak “van egy szükségszerűsége és célhoz kötöttsége”. Gulyás Gergely szerint az ez elv, amit főszabályként érvényesítenek, hogy az állami és a közszférában kötelező az oltás. Az viszont már felvetne alkotmányos aggályokat, hogy mindenkinek kötelező legyen az oltás Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök még tavasszal mondta azt a szokásos pénteki rádióinterjújában -, amikor arról kérdezték, hogy van olyan szakértő, aki szerint mindenki számára kötelezővé kellene tenni az oltást - hogy ez szerinte miért nem járható út Magyarországon a vírus ügyében, felnőttek esetében.
 
“El tudok képzelni ilyen helyzetet, hiszen gyerekkorban vannak kötelező oltások, amikor azokat be kell adni. De felnőtt embereknek koronavírus ügyben előírni a kötelező oltást, én szerintem ez Magyarországon nem működik” - jelentette ki. Később, ősszel ugyancsak a péntek reggeli rádióinterjújában annak kapcsán, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelező legyen az oltás, “hiszen ők mindennap betegekkel találkoznak”, és ezt el is fogadják az emberek, ugyanakkor Orbán Viktor már azt is megpendítette: „Úgy látom, még azt is elfogadják a magyarok, hogy a munkahelyeken a munkaadóknak legyen valami joga, ami az oltás felé tereli az embereket, akár kötelezően előírhatja egy-egy munkaadó, hogy az ő munkahelyén kell lenni oltásnak”. “Ez már nehezebb ügy, erről vita van, ezt majd hamarosan le fogjuk zárni, talán még ez belefér, ebben sem vagyok biztos” - mondta a miniszterelnök néhány hete.
 
Az egészségügyiek kötelező oltásáról a kormány még júliusban döntött.
 
Időközben azonban 250 egészségügyi dolgozó alkotmányjogi panasszal támadta meg a koronavírus elleni oltás kötelező igénybevételéről szóló kormányrendeletet. Az ugyanis szerintük ellentétes az Alaptörvénnyel, mert sérti az egészségügyi önrendelkezési jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik.
 
Ezt követően Novák Katalin családügyi miniszter nem zárta ki, hogy az egészségügyiek után máshol is lehet kötelező oltás. Mindig vetődnek fel ötletek, javaslatok, most az egészségügyben lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, aztán majd “meglátják” - mondta még a nyáron.
 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón tett bejelentést a járványügyi szabályok szigorításáról, és a munkahelyeken elrendelhető/elvárt kötelező oltásról. 
 
A tegnapi Kormányinfón arra, hogy miért nem rendelik el mindenki számára a kötelező oltást, Gulyás Gergely azzal reagált: mindvégig úgy voltak, hogy ha általánosságban vetik fel a kötelező oltást, “az már felvet alkotmányossági aggályokat” - bár mint a miniszter mondta, neki több amellett szóló érve van, hogy “ez a döntés is alkotmányos lenne, de ez már egy legitim vita”.
 
Annak a kormányzati intézkedésnek ugyanakkor, hogy az állami szektorban, illetve más munkahelyeken, cégeknél a munkaadó dönthet a munkavállalói kötelező oltása mellett, már a konkrét esetben “van egy szükségszerűsége és célhoz kötöttsége”. Hiszen, aki dolgozik, az egy munkahelyi kollektíva része, és így az a döntése, hogy beoltatta-e magát vagy sem, a többiekre is közvetlen kihatással van - jelentette ki a miniszter.
 
Arról, hogy ha az Alkotmánybíróság azt mondja az egészségügyi dolgozók alkotmányjogi panaszára, hogy nem írható elő esetükben a kötelező oltás, Gulyás Gergely kijelentette, hogy az Alkotmánybíróság döntéseit tiszteletben kell tartani. De egy ilyen esetre még egy elvi lehetőséget említett: az alkotmány módosítását. Mint hangsúlyozta, “az Országgyűlésnek van egy ilyen elvi lehetősége”. Azonban bízik abban, miután a korábbi és a most meghozott döntésük is az európai gyakorlatnak megfelelnek, “hogy az alkotmánybíróság sem fogja ezeket a döntéseket alkotmányellenesnek találni” - mondta a miniszter.
 
Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is bejelentette, hogy az állam mint munkáltató széles körben élni fog ezzel a lehetőséggel. Egy kérdésekre válaszolva közölte: “az elv, amit az állam főszabályként érvényesíteni fog, hogy kötelező lesz az állami és közszférában az oltás”. Az állami cégek többségénél, ahol nincs semmilyen speciális körülmény, ez lesz az irányadó, és a nagy állami alrendszereknél is - tette hozzá a miniszter.
 
Összességében a közszféra oltottsága lényegesen magasabb mint a társadalomé, de a fegyveres testületeknél alacsonyabb az oltottság az állami szektoron belül - mondta el Gulyás Gergely, aki azt is megjegyezte, “azt, hogy az állam a funkcióit jó színvonalon el tudja látni, biztosítani fogják, és azokkal szeretnék biztosítani, akik ma az állam szolgáltában állnak”.
 
Csuhaj Ildikó
atv.hu