Ezért sétálj ősszel is!

2021.11.06 14:15

A mostani, még melengető napsugarak jelentősége felbecsülhetetlen. Érdemes minden pillanatot kiélvezni a késő őszi nap D-vitamin készletét betárazva. A nagy nyári kirándulásokat és zsongást ilyenkor felváltja a lassú és elmélyült merengés. Ki kell fújni magunkat és lélekben felkészülni kicsit a hosszabb téli hónapokra- mondjuk egy kellemes őszi sétával.

Miután a téli hónapokban az emberek évezredeken keresztül nagyon sokat pihentek, hogy takarékoskodjanak az erejükkel, a mi szervezetünk is biológiailag a lassabb működésre van állva, így egy gyorsvasút sebességére nem alkalmas ilyenkor. Természetesen mi már nem tehetjük meg, hogy hónapokig ki se dugjuk az orrunkat a barlangból, de mindent elkövethetünk annak érdekében, hogy ne veszítsünk az energiánkból fölöslegesen.
 
Az időjárás egyre kevesebb szabadban való mozgás lehetőségét biztosítja. A mindennapi munkavégzés mellett szinte már sötétben indulunk reggel és sötétben is érkezünk haza. Sötétben pedig már kinek van kedve andalogni, legfeljebb rohanvást dideregve igyekszünk a jó meleg szobánkba egy finom tea mellé. Nappal azonban még hét közben is fordíthatunk egy kis időt magunkra. Nem kell megijedni. Ez alig 10-15 percet jelent. Ha a munkahelyünk közelében van park, vízpart, vagy bármilyen hely, ahol szívesen töltünk egyedül egy kevés időt, akkor éljünk vele. Egy ilyen kis rövid séta is rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre.
 
Egy őszi séta mindig kikapcsol és pezsdítően hat az emberre. Nem pihegünk már ilyenkor a hőségben, mint nyáron, és ha kicsit eltávolodunk a város zajos forgatagától, akkor csendben élvezhetjük minden szépségét. Mit is érne az ősz, ha nem tudnánk gyönyörködni benne? A fák és a bokrok sajátos fanyar, kissé csípős, néhol füstös illata. A gesztenyék halk koppanása a földön, a termések színes forgataga és a száraz levelek halk zizegése a lábaink alatt minden lépésnél. Csodás mese... Mint Andersen történeteiben. Nekem az őszről mindig Andersen jut eszembe. Az ő történetei édesen melankolikus hangulata jár át ilyenkor. Szeretem ezt az évszakot.
 
A hangulat mellett pedig a szervezetünket is felkészítjük a tél megpróbáltatásaira. A rövid séta alatt felpezsdül a vérkeringésünk. Az oxigénellátásunk javulása az agy számára biztosítja a jobb működést és növeli a tüdőnk kapacitását. A szív védelmét is biztosítja. Megelőzi a cukorbetegséget. Javítja az emésztést. Kifejezetten jót tesz a csontoknak és az izületeknek. Az izomzatot is karbantartja. Segít megelőzni, vagy már leküzdeni a hátfájást. Nem utolsó sorban pedig a testi egészségünk mellett, a lelki egészségünknek is nagyon jót tesz. Sétáljunk minél többet, de ha nincs erre túl sok lehetőség, akkor használjunk ki minden percet, hogy ilyenkor is szabadban legyünk.
 
proaktivdirekt.com