Ezreket vonzott ki a jó idő és a majális Miskolcon is

2016.05.01 17:55

Több helyszínen tartották a május elsejei programokat. A Népkertbe a Fidesz Magyar Polgári Szövetség hívta ki a miskolciakat, a Csanyikban pedig az MSZP és a Munkáspárt tartotta hagyományos majálisát.

Fenevadak az utcán címmel kezdődött a majális a Népkertben. A Bab Társulat gyermekműsora után Koós Réka, Varga Miklós, Eperjesi Erika és Jenei Gábor énekelt a színpadon. Délután a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes folytatta a sort, majd zenélt a Classic Brass Quintet, végül pedig fellépett Csemer Boglárka Boggie. A kísérőprogramok között volt szalonzene és musical előadás, népművészeti vásár, gasztronómia, népi körhinta és fajáték, íjászat, Paprika Jancsi csúzlizdája, ugrálóvár, hagyományőrző lovas bemutató és ügyességi játék.

    – Ez az ünnepünk kicsikét más, mint a többi nemzeti ünnepünk – mondta beszédében Kiss János alpolgármester. – Ilyenkor könnyedebb hangulatban készülődünk a programokra. Nem kell kiöltöznünk, mint március 15-én, augusztus 20-án vagy október 23-án. Sok nemzeti hősünk van. Május elsején azonban végre megérezhetjük, hogy saját életünk hősei mi magunk vagyunk. Ezen a civil napon büszkék lehetünk arra a munkára, amit eddig elvégeztünk. És ilyenkor nemcsak szó szerint kell gondolni a munkára, hiszen az is munka, amit a családunkért, a barátainkért vagy kisebb-nagyobb közösségekért teszünk. Van még másik civil ünnepünk is. Ilyen például a nőnap, a gyermeknap vagy a mai anyák napja. Van-e annál szebb munka, mint felnevelni gyermekek sokaságát?

A beszéd után Kiss János virágcsokrot osztott önkormányzati képviselőkkel együtt.

Sokan élvezték a jó időt és a programokat.

    – Nagyjából úgy néz ki egy tökéletes május elseje, hogy jó idő van, kijövök sétálni, eszek egy vattacukrot, és megnézem a vásár kínálatát – mondta Katona Kornélia. – Tehát pontosan úgy néz ki egy tökéletes május elseje, mint a mai napom.

    – Már reggeltől kint vagyunk a nagyszüleimmel – mondta Hudák Marcell János. – Én játszottam, ringispileztem, dodzsemeztem és fagyiztam.

A Csanyikban, az MSZP majálisán volt lufihajtogatás, tánc- és judobemutató is a zenei programok mellett.

    – Ez az igazi majális Miskolcon, mert évtizedek óta itt van a május 1-jei ünnepségsorozat – mondta Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő. – Mi, az MSZP miskolci szervezete úgy gondoltuk, hogy ez a családok ünnepe is, és folytatjuk a hagyományt.

Többen családdal érkeztek.

    – Nagyon ritkán jutunk ki, mert kórházban dolgozunk, de ha kijutunk, nagyon vidáman telik a május elsejénk – mondta Csendom László.

majalis_csanyik_160501_fkcs_6.jpg

Sokan csak egyik programként látogattak ki a majálisra, hiszen ünnepelték az anyák napját is otthon családi körben.

A Munkáspárt miskolci szervezete pedig hagyományosan most is megemlékezéssel és koszorúzással kezdte a majálisát a munkásmozgalmi emlékműnél.

Május elseje 1945 óta állami ünnep és munkaszüneti nap Magyarországon.

minap.hu