Ezt kapja, aki köztársasági elnök volt: eláruljuk az összes kiváltságot és kedvezményt

2017.01.30 05:58

Magyarország — Másfél milliós fizetés, ingyen lakhatás, egészségügyi ellátás, saját személyzet – csak néhány példa azokból a kiváltságokból, amelyek megilletik Magyarország mindenkori köztársasági elnökét. A rendkívüli juttatások és munkakörülmények azután is járnak, ha véget ért a munkaviszony.

Májusban dől el, Áder János marad-e a köztársasági elnök.
Bárhogy lesz, a kiváltságok már járnak neki.

fotó:Weber Zsolt

Így van ez a Fehér Háztól búcsúzott amerikai elnök, Barack Obama esetében is. Ennek apropóján gyűjtötte össze Magyarországon a mindenkori köztársasági elnök kiváltságait a Magyarügyvéd blogja.

Áder János májusban érkezik el ötéves mandátuma végéhez. Bár több mint valószínű, hogy újraválasztják, juttatásain az sem változtatna, ha esetleg mégis visszavonulna.

Schmitt Pál 150 millió forintért kapott szolgálati palotát visszavonulása után

fotó:Pozsonyi Zita

Akárcsak Áder, elődeinek mindegyike élvezhette ezeket a kiváltságokat.

Az államfő fizetése a 38 ezer 650 forintos köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese, vagyis több mintegy 1,5 millió forint. Ezt a pénzt gyakorlatilag egy az egyben félreteheti, saját magára ugyanis lényegében nem kell költenie. Az államfő rezsit sem fizet, nem az ő zsebére megy, ha valamit javítani kell a házban, de még csak telefon- és internetszámlát sem kell fizetnie. Ha megbetegszik, nem ül órákat sorban az SZTK-rendelőben, az elnök akár magánklinikára is mehet. A köztársasági elnököknek nem kell törődnie a benzin árával, hivatali sofőr viszi hivatali autóval bárhová.

Aki ilyen rangba emelkedik, annak családjának is járnak kiváltságok. Az államfő hozzátartozói fillérekért nyaralhatnak a kormány központi üdülőjében, de ha az államfő külföldre utazna, azt is megteheti, ha úgy tartja kedve, akár magánrepülőgéppel is.

Mindez pedig tart életük végéig, beleértve egy kétfős titkárságot is.

A leköszönő államfőnek csak a rezidenciából kell kiköltöznie, az állam azonban pazar otthont biztosít nekik élethosszig. Schmitt Pál korábbi elnök például 150, Mádl Ferenc 126, Sólyom László 195 mil­lióért kapott szolgálati rezidenciát.

Sólyom László 2005 és 2010 között volt államfő. Neki is járnak a juttatások

fotó:RAS-archívum

– Az egész országról állít ki bizonyítványt, az, ahogyan a volt vezetőivel bánik. A leköszönt köztársasági elnök ugyanúgy Magyarországot képviseli, ahogy tette aktív korában. Kínos lenne, ha például egy panellakásba költözne vissza vagy később segélyt lenne kénytelen igényelni. Ezért biztosítanak számára, vagyis az összes valaha volt államfő számára tisztességes körülményeket később is, visszavonulásuk után is – magyarázta a Kiszelly Zoltán politológus a rendkívüli juttatások okát.

Külföldön sem nélkülöznek

Az amerikai elnökök tiszteletére távozásuk után a hivatali idejükben keletkezett összes iratból dokumentációs központot nyitnak. De Ronald Reagan például megkaphatta az elnöki különgépet, miután leselejtezték. Bill Clinton rendszeresen tart előadásokat a világ számos pontján, ahogy elődeinek, úgy neki is ingyen szolgáltat a posta. Franciaország leköszönt elnökeinek megélhetését az államtanács biztosítja, ennek a szervezetnek lesznek a tagjai, fizetést kapnak, és érezhetik, hogy tovább dolgozhatnak a közjóért.

Vajta Zoltán
blikk.hu