Ezt rontja el a legtöbb magyar: ilyen egyszerűen ürülhet ki a családi kassza

2019.05.15 08:25

Az, hogy hogyan spórolhatunk a legtöbbet és milyen módon kezeljük a megtakarításainkat, sokszor bonyolult feladatnak bizonyul. Pont ezért készítettünk egy lépésről-lépésre útmutatót, amivel sikerre viheted rövid- és hosszú távú céljaid.

 

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 58 százaléka tud havi szinten félretenni valamekkora összeget, viszont a magyar háztartásoknak csak 20-30 százalékára jellemző, hogy a készpénzállomány növelése helyett inkább befekteti a pénzét. Sajnos lakosság túlnyomó többsége, 70-80 százaléka egyáltalán nem tudja, mit kezdhetne a pénzével, ezért a következő pontokban összeszedtük, mit érdemes szem előtt tartani, ha úgy döntünk, nem őrizgetjük tovább otthon a pénzünket.
 
Add össze a kiadásaid
 
Ahhoz, hogy spórolni tudj, tudnod kell, hogy mennyit költesz. Ez az jelenti, hogy mindent össze kell adnod, amit az elmúlt hónapban megvásároltál, de hozzá kell számolnod a számláid vagy hiteled összegét is. Ne feledkezz meg a csekkek mellett a telefonra SMS-ben érkező vásárlási üzenetekről és az e-mailben kapott számlákról sem. 
 
Írj egy költségvetési listát
 
Ha már megvan, hogy mennyit költöttél az adott hónapban, láthatod azt is, hogy mennyi pénzed maradt. Ezután meg tudsz határozni egy költségkeretet, amibe minden hónapban bele kell, hogy férj a kiadásokat illetően. 
 
Készíts megtakarítási tervet
 
Kezdj el félretenni: kezdheted kisebb összegekkel is de, ha nagyobb céljaid vannak érdemes a jövedelmed legalább 10-15 százalékát letenni. Ha a költségeid olyan magasak, hogy erre képtelen vagy, itt az ideje átgondolni, hogy mire, mennyit szánsz egy hónapban. Vedd sorra azokat a dolgokat, amikből le lehet faragni egy kicsit, mint például a szórakozás vagy a bevásárlás.
 
Tűzd ki a terveid!
 
Döntsd el, hogy rövid vagy hosszú távú célra akarsz félretenni. Esküvőt szeretnél? Nyaralást tervezel? Esetleg takarékoskodnál idős korodra? Ha kitaláltad mire teszel félre, számold ki, hogy mennyi pénzre lenne szükséged, valamint mennyi időre, hogy ezt összegyűjtsd. 
 
Néhány példa a rövid és hosszú távú célokra
 
Rövid távú cél (1-3 év) lehet egy sürgősségi alap a váratlan költségekre vagy, ha megszorulnál. Egy külföldi vagy belföldi nyaralásra félretett összeg, de az autó karbantartására szánt megtakarítás is.
 
Hosszú távú cél (4+ év) lehet egy lakásfelújítás, lakásvásárlás. Vagy a jövőt érintő történésekre való felkészülés, mint például egy gyerek oktatása vagy saját idős korunkra való előtakarékosság.
 
A terveidnek megfelelő megtakarítási formát válaszd. Ha rövid távú céljaid vannak, érdemes megnézned, hogy milyen állampapírok vagy megtakarítási számlák felelnek meg a terveidnek, mivel ezek bármikor mozgósítható tartalékot jelenthetnek neked. Ha hosszú távú terveid vannak, mint például lakásvásárlás vagy a gyermekeid oktatása akkor nézz utána a különböző lakás előtakarékossági számláknak vagy a gyermekek életkezdését segítő megtakarítási formáknak. Ha hosszú távú terveid vannak, akkor számolnod kell azzal is, hogy a hozzáférhetőség az ilyen esetében kötöttebb, de az elérhető hozamok viszont magasabbak. 
 
Nem árt szemmel tartani a pénzügyeinket
 
Ha megvan a tökéletes forma, ellenőrizd időnként, hogy áll a megtakarításod. Nézz rá havonta, hogy a kívánt összeget levonták-e bankkártyádról és azt is, hogy az utalás megérkezett-e a megtakarítási számládra. Ez nem csak azért fontos, mert követni tudod a pénzmozgást, de azért is mert, ha valamilyen hibát veszel észre, utána tudsz járni még időben. Pont ezért, szerződéskötésnél érdemes kérni azt az opciót, hogy a szolgáltató minden alkalommal küldjön SMS-t, ha számlamozgás történik.
 
penzcentrum.hu