Ezzel a trükkel verik át a nyugdíjasokat a bűnözők

2015.01.03 18:21

Eurómilliókat csalnak ki trükkös lopásokkal nemzetközi bűnszervezetek idősektől Európában - írta a Népszabadság az Europol adataira hivatkozva.

A lap szombati számában ismertetett felmérés alapján csak az úgynevezett unokatrükkel - amikor például unokájuk elrablására hivatkozva kényszerítik fizetésre az idős embereket - 7500 ilyen esetben 75 millió eurót zsákmányoltak a bűnözők Európában 2010 és 2012 között.

A felmérés megállapítása szerint az idős emberek kifosztása az esetek többségében nem alkalom szülte csalás. "Komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező bűnszervezetek állnak az ügyek mögött" - áll a jelentésben.

Az Europol készített egy fényképalbumot azok fotóival és adataival, akiket idős emberek kifosztására szakosodott bűnszervezetek tagjaiként azonosítottak, a 900 fotó között azonban magyar elkövető nincs.

A lap szerint ennek oka, hogy az idős emberek sérelmére elkövetett csalások a tagállamok többségében - köztük Magyarországon is - nem tartoznak a kiemelt bűncselekmények közé, azokat egyedi ügyekként kezelik.

mti.hu