Ezzel küzd a fél ország: mi a megoldás az allergiára?

2016.07.22 20:11

Új, molekuláris allergiai vizsgálati módszert alkalmaznak Magyarországon. Ezzel sokkal pontosabban tudják majd meghatározni a parlagfű vagy ételallergiát - mondta az InfoRádióban a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Ragó Zsuzsanna elmondta, ez a vizsgálati módszer kiegészíti a klasszikus allergén diagnosztikát, amit nagyon régen használ a magyar egészségügy. Eddig egy bőrtesztet alkalmaztak az allergológusok, majd a vérből vett mintából kimutatták az allergénre jellemző antitestet, ebből tudták eddig jelezni, hogy milyen allergénre érzékeny a beteg. Ez még nem jelentette azt, hogy allergiás is. A tünetekkel összeadva mondták ki a diagnózist: parlagfű vagy akár ételallergiáról van szó - magyarázta a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Ragó Zsuzsanna elmondta, a kutatási adatok szerint egy allergén több komponensből áll.

Az allergén egy fehérjemolekula, amelynek több része van, amelyek különböző mértékben okozzák az allergiás tüneteket. A most vásárolt készülékkel ki tudjuk mutatni azokat a molekularészeket, amelyek a valós okai az allergiának - jelezte a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Hozzátette, így pontosabbá válik a diagnózis, amely nem igényel újabb vizsgálatot.

Az allergiavizsgálatok néha téves eredményeket mutathatnakUgyanabból az egyetlen vérmintából kimutatjuk először a specifikus IgG-t, az egy első szűrő, majd ennek alapján az allergológus kiírja a további vizsgálatot a molekuláris komponensrészre - jegyezte meg Ragó Zsuzsanna. Mint mondta, ez a pollenallergiáknál nagyon hasznos, mert amikor a bőrteszt három-négy allergénre pozitív, nehéz megmondani azt, hogy mire kezdjék el az immunterápiát vagy mit kerüljön el a beteg.

Ha például kijön a kutyára, macskára egy allergia, de melyiktől kell megszabadulni, el kell egyáltalán bármelyiket is küldeni - érzékeltette Ragó Zsuzsanna. Az ételallergének esetében is jelentős előrelépés, mert kiderül, hogy valóban szükség van-e szigorú diétára, hogy például egy gyerek hároméves korától kezdve sem tejet, sem tojást, sem földimogyorót tartalmazó ételt nem ehet - tette hozzá a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője. A pontosabb meghatározásnak köszönhetően célzottabbá válik a kezelés és a diéta is.

penzcentrum.hu