Fals infót terjeszt a nyugdíjról a NAV

2019.07.14 08:56

Kegyetlen nyugdíjas évekkel riogatja a NAV a katázókat - mit mondanak a könyvelők?

Képtalálat a következőre: „nemzeti adó és vámhivatal https”
 
A kisadózással kapcsolatos, magasabb adózásra felhívó adóhatósági küldeménnyel több probléma is van – tette közzé közösségi oldalán a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE). Szerintük az adóhatóság (NAV) a központi költségvetés többletbevételeiért lobbizik, ami szokatlan viselkedés.
 
Az adóügyi államtitkár, Izer Róbert a Magyar Nemzetnek korábban elmondta: a NAV több kampányt is folytat, például a főállású kisadózókat igyekszik arról meggyőzni, hogy a nyugdíjas évekre is gondolva, a magasabb adót fizessék. A cikkből – amit most a 24.hu idézett összefoglalójában – az is kiderült, hogy összesen már 350 ezren katáznak, de mindössze 13 ezren fizetik a magasabb, 75 ezer forintos közterhet.
 
Egyre többször hangzik el, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adóját választók aktív éveik után igen nehéz helyzetbe kerülhetnek. Akik csak a havi 50 ezer forintos katát fizetik főállás mellett, a minimálbérnél is kisebb tb-ellátási alapot képeznek.  A NAV „kampánya” a magasabb, havi 75 ezer forintos adó megfizetésére noszogatja a kisadózókat.
 
Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
Az MKOE meglehetősen felháborodott közösségi bejegyzésben reagált az adóhatósági levélre. A képen is látszik, hogy több kifogásuk is van a szövegével kapcsolatban. Mint leírták: a levél azt a tévképzetet erősíti, hogy a főállású katás csak évi 236 nap szolgálati időt szerez. Ezzel szemben, bár a nyugdíj összege alacsonyabb, a szolgálati idő nem lesz kevesebb.
 
Kitértek arra is, hogy „bármilyen hihetetlen, a kata befizetésekor a nyugdíjalap nem részesedik, a kata teljes bevétele a központi költségvetésbe kerül”. Hozzátették még, hogy a nyugdíjak megállapítási, kifizetési rendszerét a parlamenti többséget birtokló politikai erő bármikor megváltoztathatja. Szerintük a NAV a központi költségvetés többletbevételeiért lobbizik, ami szokatlan viselkedés.
 
facebook.com/mkoe ; azenpenzem.hu