Favágók, vadászok közös ünnepe volt Bükkzsércen

2019.09.02 13:46

Vadászokat avattak, fakitermelésben és főzésben versenyeztek Bükkzsércen.

IMG_2082
Fotó: Tóth Balázs

 

A favágó verseny tíz óra után rajtolt 12 csapattal, az első hat helyezett jutott be az országos döntőbe. Volt lovas rönkhúzás és rönkátvágó verseny is, timbersport, solymász, vadászkutyás attrakció, illetve vadbőgésről, vadhívás. A nap sztárfellépője az Apostol együttes volt.
 
IMG_2118
 
IMG_1968
 
A megyei vadásznap megnyitóján dr. Székely László, a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-Magyarországi Területi Szövetségének elnöke arról beszélt, ez az ünnep arra való, hogy kilépjenek a saját zárt közösségükből, bemutassák a hagyományaikat, kulturális értékeiket. Felhívják a figyelmet a vadászat szükségességére, a magyar vadállomány óvására. A favágóverseny erősíti a vadászok és erdészek barátságát. Kiemelte a szervezők munkáját és a trófeakiállítást.
 
Gémesi József, az Andreas Stihl Kft. ügyvezetője elmondta, a fakitermelő verseny célja a baleset-megelőzés fejlesztése. Nehéz szakma, nem mindegy, hogy kezelik az erdőt a szakemberek, hogy az újra tudjon felújulni. Kiemelte a profizmus, illetve az utánpótlás-nevelés szükségességét.
 
Vasas Csaba, Bükkzsérc polgármestere a település legnagyobb eseményének nevezte a rendezvényt, mindenki készül rá. Büszkék a helyszínre és a rendezvényre, megköszönte mindenki munkáját.
 
IMG_2104
 
 
Vadászavatás
 
Tállai András, a térség országgyűlési képviselője szerint a 2011 óta hagyománnyá vált rendezvény sikerében nagy szerepe van Vasas Csabának és Vasas Benedek vállalkozónak. A vadászat sokkal több mint célzás és lövés, a vadgazdálkodásról, a vadak védelméről, gondozásáról, a trófeák kezeléséről, a gasztronómiáról is szól. A favágók, erdészek nap mint nap védik az erdőt, hogy az fennmaradjon. Fa nélkül nem tudunk létezni, meg kell becsülni, akik képesek kitermelésére.
 
Tizenegy új vadászt is avattak. Kriston Nándor, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezetének elnöke eskette föl őket. Beszédében felhívta a figyelmet, járják örömmel az erdőt, mutassák meg az üzlet miatt vadásszá válóknak, hogy az erdő éke a benne megbúvó vad. Legyen számukra igaz barátság, felszabadult öröm a vadászat, amelynek csúcsa nem az állat elejtése, hanem az ahhoz vezető út. Fedezzék föl az erdőt, jussanak el oda, hogy a csend is izgalmas számukra.
 
IMG_2193
 
 
Kitüntetések a vadásznapon
 
  • Magyar Vadászatért Érdemérem: Vadász István
  • Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakett: Északerdő Zrt. Hegyközi-Pálházai Igazgatóság
  • Nimród Vadászérem: Varró Zoltán, dr. Szabó Balázs
  • Országos Magyar Vadászati Kamara aranyérem: Galambos Kálmán, ezüstérem: Kosztra Csaba
  • BAZ Megye Vadászatáért Érdemérem: Ludman Árpád, Szabó Gábor, Heinemann Pál
  • Hubertus Kereszt arany fokozata Horváth Gábor Zsolt, Kovács Attila
  • Kiváló Ifjú Nimród Vándordíj: Kiskun Balázs.
IMG_2011
 
 
Tóth Balázs
boon.hu