Februártól megjelennek itthon az ideiglenes rendszámok

2022.01.25 09:33

úliustól vezetik be az újakat, de lesznek, akiknek addig már nem jut a most használt formátumból.

 
Elfogytak a korábbi OT-s rendszámok, a februártól július elejéig tartó időszakban újfajta rendszámot kapnak a minősített veterán autók - írta a Magyar Autóklubnak a Belügyminisztériumtól származó információi alapján a vezess.hu.
 
A belügy közlése szerint 2022. február 1. és 2022. július 1. között adnak ki a korábbitól eltérő OT-rendszámokat adnak ki, mert már azelőtt elfogytak az eddigi táblák, hogy az új típusú rendszámokat júliustól bevezetik.
 
A szokatlan intézkedés részleteit a 326/2011. (XII. 28.) kormányrendelet tartalmazza, amelynek értelmében a muzeális járművek rendszámtáblája az OT betűk mellett két számjegyet, egy kötőjelet és újabb három számjegyet tartalmaz a következő öt hónapban.
 
Ebben az új formátumban a veteránok az első két betűt kapják OT-ként.
 
Mint arról az Infostart is beszámolt korábban, az új rendszámokon ékezetes magánhangzók vagy a DZ kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.
 
 
A Magyar Közlönyben korábban az új típusú rendszámok leírása és fotói között az is megjelent, hogy az OT-s rendszámok mellett a taxik is külön jelzést kapnak, TX lesz a két betűjük.
 
A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók. A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.
 
infostart.hu