Fehér ló lehet Rajk Lászlóból a jobbikos Tiszavasváriban

2015.11.09 18:28

Tiszavasváriban átkeresztelik a Rajk Lászlóról, a Rákosi-rendszerben koholt vádak alapján elítélt, kivégzett, halála után rehabilitált kommunista politikusról elnevezett utcát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban – ahol a jobbikos Fülöp Erik a polgármester – augusztusban hozták nyilvánosságra a Rajk László utca új nevére tett javaslatot. Az önkormányzat illetékes bizottságának Alberth Béla professzorra, a debreceni szemklinika 2006-ban elhunyt igazgatójára esett a választása.

Lehetőség volt azonban más javaslatok benyújtására is. A polgármesteren, az önkormányzat képviselőin kívül a Tiszavasváriban ingatlannal, szék- vagy telephellyel rendelkező jogi személyek tehettek javaslatot, valamint az „ugyanazon utcában a 18. életévét betöltött lakók legalább fele".

Bár némelyik netes térkép tényként közli, hogy a Rajk László az utca már Alberth Béla nevét viseli, versenyben van a Fehér ló utca is.

Az önkormányzat honlapjáról, Badics Ildikó jegyző tájékoztatásából nem derül ki, hogy a „Fehér ló" kinek jutott eszébe. Új ötlettel nem lehet előállni, az erre adott határidő már lejárt. Az érintett utca lakói november 10-ig, tehát most keddig formanyomtatványon nyilváníthatnak véleményt arról, melyik elnevezést tartják leginkább helyénvalónak.

Fehér ló vagy Alberth Béla?
Tiszavasváriban ez most a kérdés.

nol.hu