Fekete-Győr belebukott az előválasztási kudarcba

2021.10.11 05:44

Csaknem kétharmados arányban megvonta a bizalmat Fekete-Győr Andrástól a Momentum küldöttgyűlése – értesült a 24.hu vasárnap este.

Fotó: Mohos Márton
 
 
Korábban írtuk meg, hogy bizalmi szavazást kért maga ellen Fekete-Győr András. Az ellenzéki előválasztáson elinduló politikus a döntését azzal indokolta, hogy a miniszterelnök-jelölti voksoláson az utolsó, 5. helyet érte el: a szavazatoknak mindössze a 3,4 százalékát tudta összeszedni.
 
Sajnos nem sikerült demonstrálnom a kormányzóképességet, és nem sikerült esélyes jelöltté válnom az első forduló végéig. (…) A legtöbb választói visszajelzés a fiatalságomra és a kormányzati tapasztalat hiányára irányult. Mindkettő jogos és mindkettő igaz.
 
Fekete-Győr egy október 1-jén délelőtt tartott háttérbeszélgetésen még azt mondta, nem tervez lemondani, az azt megelőző napokban pedig arról beszélt, hogy a Momentum közössége majd értékeli a munkáját, de ő maga nem érezte úgy, hogy távoznia kellene a párt éléről.
 
Értesülésünk szerint Fekete-Győr András le is mondott elnöki posztjáról.
 
A párt egyelőre nem reagált megkeresésünkre.
 
Fekete-Győr András megalakulása óta vezette a Momentumot. A 2017-es Nolimpia-kampány meghatározó arca volt.
 
Frissítés: a Momentum azt írja vasárnap esti közleményében, hogy a Küldöttgyűlés többsége a mai napon amellett döntött, hogy új vezetéssel kell belevágni a választási kampány következő szakaszába. Fekete-Győr András ezt természetesen elfogadta és azonnali hatállyal beadta lemondását. A Momentum hat elnökségi tagja továbbra is folytatja a munkáját, az elnöki pozícióra pedig hamarosan ki lesz írva a tisztújítás.
 
Fekete-Győr András öt és fél éves elnöksége alatt a Momentum országos politikai szereplővé nőtte ki magát. A rendszerváltás óta eltelt idő legerősebb parlamenten kívüli pártja ma a Momentum, jövőre pedig frakciója is lesz az országgyűlésben, és ez András közösségszervező munkájának is köszönhető.” 
 
– olvasható a közleményben.
 
Nagy Gergely Miklós
24.hu