Fekete lepel a Parlamentnél - Rendőrök vitték el a politikusokat

2016.04.15 13:11

Egy kétszáz négyzetméteres fekete zászlót terítettek ki a Parlament főbejáratának lépcsőjére a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjai és aktivistái, hogy ezzel fejezzék ki álláspontjukat, amely szerint katasztrófa fenyegeti a magyar egészségügyet.

A párt petíciót is indít a témában. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Facebook-oldalán azt írta: Gyertek a Kossuth térre! A sajtótájékoztatónk spontán demonstrációvá alakult. Rendőrök köröznek felettünk. Gyertek!

A PM szervezésében nem sokkal délelőtt 11 óra után mintegy kéttucatnyian - az Országgyűlési Őrség felszólítása ellenére - átléptek a lépcsőt a tértől elválasztó láncon, majd leültek a kiterített zászló szélére.

Szabó Tímea társelnök újságíróknak azt mondta: közösen vállalnak szolidaritást a kórházi dolgozókkal, és közösen tiltakoznak az egészségügy tarthatatlan állapota miatt. A független képviselő felemelte szavát a kormány embertelen és szívtelen politikája ellen. Hozzátette: az orvosok és az ápolók egyharmada már külföldre menekült, az intézményekben nincsenek meg az ellátáshoz szükséges eszközök, a betegek pedig lassan meghalni járnak a kórházakba.

A társelnök bejelentette: pártjuk pénteken petíciót indít és aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kormány tegye vissza az egészségügybe az elmúlt öt évben kivett 400 milliárd forintot, az ágazat dolgozóinak biztosítson emberhez méltó béremelést, mindent tegyen meg a kórházi fertőzések visszaszorításáért, szüntesse meg a várólistákat és pótolja a hiányzó háziorvosokat.

A rendőrök többször is felszólították a lánc parlament felőli oldalán tartózkodókat, hogy vessenek véget a demonstrációnak - írta az MTI. Miután továbbra sem voltak hajlandóak elhagyni a helyüket, a rendőrök a többségüket ölben vitték távolabbra, felvették az adataikat, de nem állították elő őket. Szabó Tímea, aki a saját lábán ment a rendőrökkel, az újságíróknak azt mondta, az ő adatait is felírták.

nepszava.hu