Feketében emlékeztek a rendszerváltásra civilek az állami ünnepségen (+videó)

2019.06.17 06:17

A 30 évvel ezelőtti gyászszertartás díszleteit ábrázoló molinót feszítették ki, és alatta a gyász színébe öltözve némán emlékeztek néhány percig.

Fotó: Molnár Ádam / Népszava

 

"Szabadságkoncerttel" emlékezik a kormány Nagy Imre újratemetésének 30. évfordulójáról Budapesten, ám a gesztust nem mindenki tartja méltónak sem a rendszerváltás szimbolikus pillanatához, sem az 1956-os mártírok emlékéhez. A Hősök tere szélén csendben gyülekezett egy csoport a koncert előtt, lehettek százan, mindannyian feketében. Egyik szóvivőjük, Donáth László megengedően úgy fogalmazott, 
 
nem tiltakozni jöttek a koncert ellen, más emberek játékát nem akarják tönkretenni, de ki akarják fejezni, hogy számukra ez a nap nem örömünnep.
 
Az, hogy a 30 évvel ezelőtti gyászszertartás díszleteit ábrázoló molinót feszítették ki, és alatta a gyász színébe öltözve némán emlékeztek néhány percig, az evangélikus lelkész szerint az akkori események jelképe, de benne van az is, hogy megmutassák másoknak az általuk képviselt emberi tartást, politikai értékrendet és méltóságot.
 
A feketébe öltözött emberek szervezői közül a Mérce szólaltatott meg többeket, tudósítójuk találkozott mások mellett Vásárhelyi Mária szociológussal, de a szerencsétlen sorsú '56-os intézet részéről Rainer M. János és Eörsi László történészekkel is, mint az a néma villámcsődület után készített videójukból kiderül.


 
nepszava.hu / merce.hu