Feketelistára kerültek ezek a magyar élelmiszerek: több ország is kitiltotta őket

2021.01.14 06:13

Japán és Hongkong után Kanada és Szingapúr is korlátozó intézkedéseket vezetett be a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre, miután hazánkban néhány napja ismét felbukkant a madárinfluenza. A vírus jelenlétét 2021. január 6-án igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma több, Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban is, az említett országok pedig szinte azonnal megtiltották bizonyos hústermékek bevitelét hazánkból.

Fotó: Getty Images 

 

Ahogy azt korábban megírtuk, madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta 2021. január 6-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok, mintegy 90 ezer pulyka leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek.
 
Először Japán és Hongkong, a legfrissebb értesülések szerint pedig Kanada és Szingapúr is megtiltotta bizonyos hazánkból származó baromfitermékek bevitelét országukba. A 2021.01.09-én érkezett információk alapján Szingapúrban 2021.január 6-tól kezdődően a tilalom alá esnek a Komárom-Esztergom megye területéről, valamint a megfigyelési zónákon belülről származó díszmadarak, baromfik, valamint baromfitermékek. Díszmadarak importja esetén (amelyre jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány) az export bizonyítványnak tartalmaznia kell egy módosítást: a madarak fogságban tartottak voltak és nem Komárom-Esztergom megyében levő, illetve az érintett vállalkozásokat körülvevő – más megyébe is átnyúló – megfigyelési zónában található intézményekből származnak.
 
Kanada a vonatkozó kanadai internetes felület információi alapján, melyet legutóbb 2021. 01.07-én frissítettek, megtiltotta bizonyos Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyéből származó termékek, állatok bevitelét országába. A korlátozások a fogékony fajok egyedeire, termékeire, illetve melléktermékeire (baromfi, baromfitermékek és -melléktermékek) vonatkoznak.
 
agrarszektor.hu