Fél adag oltást kapnak azok, akik harmadjára is Modernát kérnek

2021.11.02 18:07

Elég erős az oltóanyag, emlékeztetőnek nem adnak be egy egész adagot.

Október 25. óta csak fél adag oltóanyagot adnak be azoknak, akik két Moderna vakcina után harmadszor is az amerikai oltást választják, közölte a Telex kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
 
A lap figyelmét egy olvasójuk hívta fel, akinek orvosa a hivatalos eljárásrendre hivatkozva adott be neki egy mindössze 0,25 milliliteres dózist emlékeztető oltásként. Az NNK közlése szerint a harmadikként beadható anyag 50 mikrogramm mRNS-t tartalmaz, amely a fele az alapimmunizációs mennyiségnek.
 
Az is közrejátszhat viszont, hogy az eredeti, 100 mikrogrammos mennyiséggel szemben a hasonlóan működő Pfizer-vakcinák csak 30 mikrogrammnyi hatóanyagot tartalmaznak, így a Moderna vakcinája még lefelezve is több ellenanyagot juttat a szervezetbe.
 
A gyártó Moderna szerint azért is hasznos a fél adag oltás, mert így kevesebb azonnali mellékhatás (láz, izomfájdalom) várható, valamint a globális oltási kampányhoz is több oltóanyag marad. A Telex hozzáteszi: csak az egészséges immunrendszerű emberek kapnak fél adagot, a csökkent immunválaszra képes betegek a rendes dózisra jogosultak.
 
forrás: telex.hu / hvg.hu