Fél disznó az új divat

2015.01.28 07:20

Több nagy áruházlánc megkezdte a félbe vágott sertések értékesítését, miután az Országgyűlés korábban elfogadta, hogy az élő és a félbe vágott vagy hasított sertés után nem 27, csak ötszázalékos áfát kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy 22 százalékkal olcsóbban tudják adni a húst.

De nemcsak az áfa, hanem a csomagolási és a munkaköltség is alacsonyabb így. Van olyan áruházlánc, amelynél kilónként 600 forint alá tudták nyomni a sertéshús árát. Összességében a megkérdezett kereskedők 27 százalékra tették a fél sertés árelőnyét a tőkehússal szemben. Az egész és a fél sertés áfájának radikális csökkentésével a kormány a feketekereskedelmet kívánja visszaszorítani. Az ötszázalékos áfa mellett ugyanis már meglehetősen kicsi az áfacsalásból elérhető haszon.

A Népszabadság úgy tudja, januárban a Metro, a CBA, az Auchan és egyes hírek szerint a Tesco néhány üzletében is kapható a fél disznó – igaz, utóbbi hírt a Tesco nem erősítette meg. Az áruházak közül az Auchannál elmondták, hogy hetente három-négyszáz darab fogy.

A CBA-nál Fodor Attila kommunikációs vezető elmondása szerint egyelőre pár üzletben lehet vásárolni fél sertést, és általában előre kell megrendelni. A plázában lévő üzletekben az áruház gazda sági kijáratánál vehetik át a fél sertést a vásárlók, így nem kell a bevásárlóközpont folyosóin ,,végigvonszolni” az állatot.

nepszava.hu