Fél év után kiderült a novemberi nyugdíjemelés titka

2021.05.03 08:25

Nagy nehezen megtudta a 24.hu, hogy ki és mi alapján határozza meg a novemberi nyugdíjemelés mértékét. A portál fél éve próbálja kideríteni a döntés hátterét, de eddig lepattant minden hivatalról.

illusztráció
 
A lapnak végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) segített, így kiderült, hogy a becslést a Pénzügyminisztérium készíti, figyelembe véve a KSH a január-augusztusi általános fogyasztói árnövekedést, valamint a nyugdíjas fogyasztói árnövekedést a tárgyév első nyolc hónapjára – írja a cikket szemléző Napi.hu.
 
A nyugdíjtörvény felhatalmazása alapján, a kabinet hozza meg a döntést az emelésről, és kormányrendeletet ad ki róla.
 
A nyugdíjtörvény rögzíti, hogy a nyugdíjakat januárban annyival kell emelni, amennyi az adott évre a költségvetésben tervezett fogyasztói árnövekedés. Ez a tavalyi évre 2,8 százalék volt. Arról is rendelkezik a jogszabály, hogy ha év közben kiderül, hogy az infláció a betervezettnél valószínűleg nagyobb lesz, a nyugdíjasoknak kiegészítő nyugdíjemelés vagy egy összegű kifizetés jár novemberben.
 
Legalább egy százalékos eltérés esetén novemberbenjanuárig visszamenően – kiegészítő nyugdíjemelést kell adni, a január-októberi különbözetet, plusz novemberre már emelt nyugdíjat, és decemberben is az emelt nyugdíjat kell folyósítani.
 
Ha az eltérés egy százaléknál kisebb, akkor novemberben az egész évre szóló különbözetet egyben kell kifizetni, és januártól kell a novemberi pótlólagos emelést is tartalmazó emelt nyugdíjat adni.
 
A novemberi nyugdíjkorrekciónál „a nyugdíjasok fogyasztói árnövekedésének – a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét” – idézi a törvényt a 24.hu.
 
A portál korábban próbált információhoz jutni a PM-től, az EMMO-től, de nem kaptak választ. Érdemi információ a közérdekű adatigénylésekre sem érkezett. A PM például azt írta, hogy nem adatkezelő és ugyanezt írta a Miniszterelnökség is.
 
forrás: 24.hu