Fél éven belül újra Magyarországra jöhet Putyin

2017.08.30 08:09

A jövő év elején, de legkésőbb 2018 tavaszán újra Magyarországra látogat az orosz elnök – értesült a Népszava.

Putyin már olyan gyakran jár Magyarországra,mint az ázsiai diktatúrákba

Úgy tudjuk, hogy a Budapestről hétfőn hazarepült Vlagyimir Putyin már a jövő év elején esedékes, következő magyarországi látogatásakor veszi át a Debreceni Egyetemtől kapott díszpolgári címét, miután a két nappal ezelőtti vizitjén, az eredeti tervektől eltérően elmaradt az átadás. A Debreceni Egyetem érdeklődésünkre nem cáfolta, hogy jövő év elején adhatják át a címet. Kérdéseinkre azt írták, hogy még egyeztetés alatt van a időpont.

Az orosz elnök alig fél év múlva esedékes, következő magyarországi útjáról és az díszpolgári cím átadása körüli bonyodalmakról megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) is. A tárca nem cáfolta információnkat, kitérő választ adva annyit írt:

A feltett kérdések nem a KKM hatáskörébe tartoznak. Az orosz elnök magyarországi programjáról a stábja döntött. A tárca többszöri kérdésünkre sem kívánta megerősíteni vagy cáfolni értesülésünket.

A Népszava elsőként számolt be arról, hogy Putyinnak díszpolgári címet ítélt oda az egyetem, és már akkor arról írtunk: eredetileg Debrecenben adták volna oda az elismerést, még a Terrorelhárítási Központ (TEK) is készült az eseményre, de azt az utolsó pillanatban mégis lefújták. Akkor a Debreceni Egyetem nem válaszolt kérdéseinkre, sőt másnapi közleményében sem tért ki az átadás helyszínére, módjára, csak azt erősítették meg, hogy – miként írtuk – valóban kitüntetik Putyint. Most viszont, napokkal és közleményekkel később cáfolták, hogy egyáltalán tervezték volna a debreceni átadást. Kínossá teszi az ügyet az is: egyetemi forrásaink szerint feltűnő gyorsasággal döntöttek augusztus 18-án a cím odaítéléséről, mintha csak siettek volna Putyin augusztus 28-i látogatására időzíteni a döntést. Az intézmény most is kitérő választ adott arra a felvetésünkre, hogy sürgős eljárásban döntöttek volna. Azt viszont tagadták, hogy sértené az egyetem tekintélyét a cím átadása körüli huzavona. Mint írták, más esetekben is hónapok telnek el a díszpolgári cím odaítélésének ötlete és az átadás kötött.

Mindeközben cseppet sem csitul a díszpolgári cím elleni tiltakozás. Az elismerésről szóló első cikkünk nyomán mozgalom indult a visszavonásáért, az erre felhívó civil petíciót nyolcszáznál többen írták alá eddig. Az egyetem közösségi oldalán pedig össztűz alá vették a kommentelők az intézményt, elítélve az orosz elnök antidemokratikus módszereit és az egyetem „talpnyaló” eljárását. Az intézmény 4,6-os tetszési indexe a Facebook-oldalán vasárnapra 1,6-ra zuhant, azóta pedig már értékelhetetlenné vált: azaz az egyetem megszüntette ezt a véleménynyilvánítási funkciót.

Az intézmény arra a kérdésünkre, hogy a tiltakozások hatására tervezik-e visszavonni a címet, azt közölte: „A szenátusi határozatokat a szenátus tagjai hozzák, nincs ilyen előterjesztés.” Megerősítve a HVG korábbi információját, közölték viszont, hogy a szenátus tagjainak 90 százaléka támogatta Putyin díszpolgári címét. Mint emlékezetes, az elismerést azzal indokolták, hogy az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II programban. Körösparti Péter, az egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviseletének elnöke a HVG-nek azzal magyarázta, miért voksolt igennel a döntés idején: Putyin nem szerepel a háborús bűnösök listáján, és most tesz az egyetemért valamit.

Zsidai Péter
nepszava.hu