Úgy találja, hogy drága a gyümölcs? Nem képzelődik

2015.06.09 10:01

Májusban a fogyasztói árak átlag fél százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - írja a KSH. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent.

A fogyasztói árak 12 hónap alatt, 2014. májushoz viszonyítva átlagosan fél százalékkal nőttek - jelenti a statisztikai hivatal. Az élelmiszerek ára 1,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (14,6 százalék), a tojás (6,8 százalék) és az étolaj (4,2 százalék) ára. Csökkent a cukor (16,6 százalék), a sajt (6,2 százalék), a tej (5,3 százalék), valamint a liszt (4,8 százalék) ára. A szeszes italok, dohányáruk 3 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlag 2,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a közlekedési szolgáltatások ára 2,4 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,6 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,1 százalék) is. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 8 százalékkal csökkent. A háztartási energia ára átlagosan 2,6 százalékkal mérséklődött. Ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal.

2015. áprilishoz viszonyítva átlag 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az élelmiszerekért átlag 1,1 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 8,1 százalékos drágulásának következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal az egyéb cikkek drágultak. Ezen belül a járműüzemanyagokért 3,9 százalékkal kellett többet fizetni. Az átlaggal megegyezően, 0,7 százalékkal emelkedett a ruházkodási cikkek ára. A szeszes italok, dohányáruk átlag fél, a szolgáltatások 0,2, a tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott.

A maginfláció májusban szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt éves, és 0,2 százalék havi összevetésben. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a májusi emelkedést az élelmiszer, és azon belül a zöldség és gyümölcs, illetve az üzemanyag árának emelkedése, valamint a vezetékes gáz tavalyi árcsökkenésének kifutása okozta.

Szakértők korábban ennél alacsonyabb áremelkedési szintre számítottak, így a mostani érték csökkentheti a jegybank újabb kamatvágásának esélyét, illetve mértékét.

nol.hu