Felavatták Kéthly Anna szobrát a fővárosban (fotó)

2015.11.27 17:12

Kövér László fideszes házelnök pénteken felavatta Kéthly Anna szociáldemokrata képviselő szobrát a fővárosi Kossuth tér melletti Olimpia parkban. Kövér úgy jellemezte Kéthly Annát, mint aki lelkében magyar, eszméiben szocialista, értékeiben demokrata, azaz magyar szociáldemokrata volt.

Fotók: Koszticsák Szilárd

A házelnök szerint a politikus szobra bronzba öntött bizonyossága annak, hogy a XX. században nem volt lehetetlen a nemzeti gondolat és a baloldali politika összekapcsolódása, napjainkra azonban az európai és a magyar baloldal igazságteremtő ereje is halott - fogalmazott Kövér. A jelen viharos változásai a demokratikus keretek stabilitása szempontjából is komoly kihívásokat jelentenek, a nemzeti lét feltételeinek biztosításához pedig új politikai szintézisre van szükség. "Az erről való gondolkodásban pedig számításba kell vennünk a magyar szociáldemokrácia legjobb hagyományait, benne Kéthly Anna örökségét is" - fogalmazott Kövér.

(Örülünk annak, hogy Kéthly Anna szobrot kapott Budapesten, bár úgy gondoljuk, ő nagyon nem tudna örülni a szoboravató személyének, még kevésbé annak, amit mondott, s amit képvisel. Mindez felteteti velünk a kérdést: voltaképp, mi köze van a fideszes Kövérnek a baloldal története egyik legkiemelkedőbb személyiségéhez? - a szerk.)

nepszava.hu

 

—————

Vissza