Felbujtással gyanúsítja a rendőrség Gyárfás Tamást a Fenyő-gyilkosság ügyében (+videó)

2018.04.17 18:19

A PestiSrácok.hu úgy tudja, hogy Fenyő János megöletése miatt kedd délután előállította a Nemzeti Nyomozó Iroda Gyárfás Tamást. 

 
A Magyar Úszó Szövetség volt vezetőjének kihallgatása jelenleg is tart a lap szerint.  Az ORFK Kommunikációs Osztálya a Pesti Srácoknak megerősítette, hogy a Fenyő-ügy miatt vették elő Gyárfást. A gyanú szerint Gyárfás Portik Tamást bízta meg, hogy ölje meg Fenyőt. A Pesti Srácok szerint a NapTV egykori tulajdonosa ellen egyértelmű bizonyítékok vannak, például egy hangfelvétel amin Portik és Gyárfás beszélgetése hallható.
 
Fenyő János miliárdos médiavállalkozót, a Népszava, a Nők Lapja és más sajtótermékek kiadóját,a  Vico Csoport tulajdonosát húsz éve, 1998 február 11-én lőtték agyon, amikor Mercedesével megállt a Margit utca–Török utca –Margit  körút lámpás kereszteződésben. Egy mögötte megálló autóból kiszállt egy férfi, és Agram 2000 típusú hangtompítós géppisztolyból kéttucatnyi lövést adott le Fenyőre, aki a helyszínen, azonnal meghalt. A tettes gyalog menekült. 
 
A rendőrség először egy albán bűnözői csoportot gyanúsított a nyilvánvalóan profi bérgyilkossággal. Ez a szál tévesnek bizonyult. Évekre elaludt az ügy, a nyomozás nem haladt, csak a 2000-es években került elő, inkább pletykaszinten, hogy Fenyő és Gyárfás Tamás médiapiaci küzdelme (a rámenős milliárdos szerette volna megszerezni Gyárfás Naptévéjét) lehetett a gyilkosság egyik oka.
 
2004-ben indult újra a nyomozás, és ekkor jelent meg a nyilvánosság előtt Fenyő volt pszichológusa és barátja, az akkor már halálos beteg Perczel Tamás, aki egy dokumentumfilmben arról beszélt, hogy Gyárfás Tamás lehetett az egyik felbujtó.
 
A nagy fordulat 2011-ben következett az ügyben: letartóztatták Jozef Rohácsot, akit korábban több bérgyilkossággal és merénylettel (a többi között az Aranykéz utcai robbantással) gyanúsítottak. 2013-ban a szlovák bűnözőt sikerült megvádolni a Fenyő-gyilkossággal: a helyszín közelében talált sapkáról vett DNS-minta volt az egyik döntő bizonyíték. Rohácot 2017-ben jogerősen elítélték a gyilkosságért.
 
Közben, 2012-ben rács mögé került Portik Tamás is, a kilencvenes évek maffiavilágának és olajos ügyeinek egyik ismert alakja, akit több alvilági leszámolás feltételezett szervezőjeként és megbízójaként vettek őrizetbe. 2014-ben el is ítélték Prisztás József vállalkozó (a szervezett bűnözés hírhedt figurája) megöletése miatt.
 
A Portik-ügyben többször előkerült a Fenyő-gyilkosság is, felmerült, hogy ő szervezte meg a médiavállalkozó megölését, Rohác az ő katonájaként hajtotta végre a merényletet. Biztos, hogy a Portik Tamás ügyeiben előkerült bizonyítékok vezettek el Gyárfás gyanúsításához.
 
A rendőrség kedd este hat órakor az alábbi közleményt adta ki:
 
„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) 2017. október 31. óta folytatja a nyomozást a Fenyő János sérelmére 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. A KR NNI munkatársai 2018. április 17-én a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akinek gyanúsítotti kihallgatása jelenleg is folyamatban van. A KR NNI Gy. Tamást – hasonlóan az ugyanebben az ügyben 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatott 50 éves P. Tamáshoz – emberölésre való felbujtással gyanúsítja.”
 
 
 
 
VS.hu/ 444.hu/ nepszava.hu