Félelmetes közlekedési bírságok jönnek Szlovákiában

2015.12.28 18:10

Már péntektől hatályba lépnek az irtózatos mértékű bírságok Szlovákiában. Új kihágás - típusok is megjelennek, mint például a gyalogos veszélyeztetése a járdán.

Péntektől akár ezer eurós pénzbírságra is számíthat az, aki jelentősen túllépi az előírt sebességet Szlovákiában. Ez csak egy azon sok újdonság közül, amelyet a jövő januártól hatályos, közúti közlekedésről szóló törvény módosítása vezet be - írta a pozsonyi Új Szó.

A belügyminisztérium szerint a büntetéseket azért kellett szigorítani, mert a rendőrség tapasztalatai szerint egyre több az utakon az ámokfutó. A legmagasabb bírságokat azok fogják fizetni, akik sztrádán 190 km/óránál gyorsabban haladnak, településen pedig túllépik a 100 km/órát.

A jogszabályba több új, eddig nem létező kihágás is bekerült. Az egyik a gyalogosok veszélyeztetése a járdán, amiért 60-tól 300 euróig terjedő büntetést adhat a rendőr, s ugyanilyen büntetésre számíthat az, aki kerékpározót veszélyeztet előzés közben.

Általánosan keményedik a szigor

A belügyminisztérium eredetileg ebben a törvénytervezetben akarta megtiltani a járdán történő parkolást, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) tiltakozása után viszont törölte ezt a paragrafust. A munkáltatók is próbáltak változtatni a törvényen, azt akarták, hogy a javasolt 798 euró helyett 350 maradjon a büntetés a tehergépkocsi-sofőrök számára, ha olyan helyen lépik túl az előírt sebességet, ahol a kamionok súlyát dinamikusan, menet közben mérik. A minisztérium az eltúlzott büntetésről szóló érvelést lesöpörte az asztalról, így a törvényben maradt a közel nyolcszáz eurós bírság.

Az objektív felelősség elve alapján is több kihágást büntethetnek majd az eddiginél. Postán küldhet bírságot a rendőrség januártól azoknak a sofőröknek, akik vasúti átkelő előtt lépik túl az előírt sebességet, illetve azoknak, akik megszegik a 7,5 tonnánál nehezebb gépkocsikra vonatkozó előzési tilalmat. A törvény szűkíti annak lehetőségét is, hogy a rendőrök a helyszínen szóbeli figyelmeztetéssel elengedhessék a szabályszegő sofőrt.

Januártól a kerékpárokra szerelt gyerekülésekben ülő gyermekeknek is kötelező lesz a védősisak, a 10 évesnél fiatalabb gyermekek pedig kerékpározhatnak majd a járdán.

napi.hu