Felélte minden vagyonát a nyugíjas Jakupcsek Gabriella: ebből még nagy baj lehet

2015.11.18 10:37

Nincsen megtakarított pénze a híres tévésnek, Jakupcsek Gabriellának. A Ridikül műsorvezetője azt mondja, azért nem tudott tartalékokat felhalmozni, mert a megkeresett pénzét gyermekei tanítatására költötte. De mire számíthat nyugdíjas éveiben, akinek nincsen megtakarítása?

Kevesen gondolnák a híres műsorvezetőről, Jakupcsek Gabrielláról, hogy nincsen megtakarított pénze.

A háromgyerekes anya azonban azt mondja, hogy csak a jelenben tud gondolkodni, de azt is elárulta, mi ennek az oka:

Nem vagyok üzletasszony, nem vagyok módos ember. A munkámért rendes fizetést kapok, ebből meg lehet élni, de tartalékokat nem tudtam felhalmozni, főleg azért nem, mert a gyerekeimet szerettem volna tisztességgel taníttatni, így nem ment a pénzgyűjtögetés. És nekem Emma még hátra van - mondta el Jakupcsek Gabriella a Best magazinnak, utalva kislányára.

Minden harmadik magyar
A befizetett járulékokból lehet állami nyugdíjra számítani, de "az annyi lesz, amennyi", ami nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy olyan nyugdíjas életet éljünk, amit szeretnénk. Ezért az öngondoskodásra építő stratégiák lehetnek sikeresek. Sokan gondolkoznak azonban úgy, mint Jakupcsek Gabriella, hiszen a kutatások szerint csak minden harmadik magyar tesz félre a nyugdíjára.

 

A legtöbben csak a váratlan kiadásokra készülnek
A megfelelő öngondoskodás hiányát támasztja alá, hogy a pénzügyi tervezés esetében leggyakrabban a cél a váratlan kiadásokra való felkészülés, ezt követi a lakás célú megtakarítás, a létfenntartás jövedelem kiesése esetén, a gyermekek iskoláztatása és csupán csak az ötödik helyre került a nyugdíjas évekre való felkészülés.

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?
    Ha minimálbérre vagyunk bejelentve:
Ez attól is függ, hogy mennyi az elismert szolgálati időnk (ennek ma az átlagos értéke nyugdíjba lépéskor megközelítőleg 38 év). Amennyiben pedig 40 évvel számolunk, akkor körülbelül 60-70 ezer forintos nyugdíjra számíthatunk.

    Ha a keresetünk megegyezik az átlagkeresettel:
Abban az esetben, ha mindig az átlagkereset után (40 évig) fizetünk járulékot, akkor ma körülbelül 140 ezer forintos induló nyugdíjra számíthatunk.

A szakértők szerint, nyugdíjkülönbség pótlásához, körülbelül 25-30 millió forinttal kellene rendelkeznie annak, aki szándékosan a tényleges átlag körüli jövedelme helyett csak a minimálbér után fizetett.

 

Használjuk ki az államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat
Aki azonban időben elkezd félretenni a nyugdíjas éveire, annak érdemes kihasználnia az államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat. Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás:

-    Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP)
-    Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)
-    Nyugdíjbiztosítás

penzcentrum.hu