Felfüggesztette az MNB a Köbe biztosítót

2015.11.13 16:26

Felfüggesztette a jegybank a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékértékesítését, korlátozta a biztosító eszközei feletti rendelkezési jogát és pénzügyi terv elkészítését írta elő a hiányosságok megszüntetésére - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az intézkedésekre a jegybank átfogó vizsgálata során feltárt adatok alapján került sor. Az MNB ekkor megállapította, hogy a biztosító díjpolitikája nem kellően megalapozott, a megengedhetőnél lényegesen nagyobbak a befektetési kockázatok és a kedvezőtlen a tartalékhelyzet. A cég által kínált egyéb, nem kgfb típusú szerződésekre nem vonatkozik az értékesítés jegybanki felfüggesztése - áll a közleményben.

A biztosító az MNB végzésének pénteki kézhezvételétől az intézkedések visszavonásáig - a díjnemfizetés nyomán megszűnt szerződések miatti visszakötéseket leszámítva - nem köthet új kgfb-szerződéseket és a nála biztosított gépjárműflották sem bővíthetők.

A közlemény szerint változatlanul érvényben vannak a társaság meglévő biztosításai és egyesületi tagi jogviszonyai, káresemény esetén köteles a jogszabályokban előírt biztosítási szolgáltatást teljesíteni. A biztosító minden szerződéses kötelezettségét rendben teljesíti - írja a jegybank. Az MNB a befektetési kockázatok indokolatlan növekedésének elkerülése érdekében korlátozta a biztosító eszközei feletti intézkedési rendelkezést is, így a biztosító csak meghatározott eszközökbe és csak a kötelezettségei lejárati szerkezetének figyelembevételével fektethet be.

Az MNB emellett olyan pénzügyi terv elkészítésére is kötelezte biztosítót, aminek végrehajtása révén a biztosító maximum 6 hónap alatt megszünteti a megállapított tartalékhiányt.
A 2015. szeptember 30-i adatok szerint a cég piaci részesedése a nem életbiztosítási piacon viszonylag kisebb súlyú, 2,5 százalékos volt, a biztosító az életbiztosítási piacon nincs jelen - áll a jegybank közleményében.

mti.hu