Felfüggesztették a Bige Holding szolnoki gyárának működését

2019.06.09 09:35

A katasztrófavédelem hiányosságokra hivatkozva felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működését.

Képtalálat a következőre: „Bige Holding szolnok https”
 
Felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - tájékoztatta szombaton Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A hatóság szakemberei ismételten hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak - mondta. Ebből következően a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági jogkörében eljárva megtiltotta az üzem működését - közölte. 
 
Sajtóhírek szerint a határozat alapján a szolnoki üzem akár 90 napig is zárva maradhat. 
 
Felfüggesztették a Bige Holding szolnoki gyárának működését
 
Bige László cégtulajdonos az egyik kereskedelmi televízióban azt nyilatkozta, hogy ha a jövő héten nem rendeződik a helyzet, akkor akár be is zárhatják a 250 család megélhetését biztosító szolnoki gyárat. 
 
A HVG hetilap legutóbbi számában írt arról, hogy a műtrágyaüzem milyen milliárdos piaci szereplőket érdekelhet:

Több nagyágyú is érdekelt lehet Bige László üzemének megszerzésében

„Nemrég találkoztam vele, nyugodt volt és magabiztos. Dörzsölt üzletember, nem kell félteni, nem szalad bele hülyeségekbe" - jellemezte a HVG-nek az ország egyik leggazdagabb emberét, a péti Nitrogénműveket és a szolnoki Tiszamenti Vegyiműveket tulajdonló, 170 milliárdosra becsült vagyonú Bige Lászlót egy közeli ismerőse.

 
 
Az MTI korábbi híre szerint tavaly novemberben nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyárban. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) akkori tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.  
 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal akkor az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a Bige Holding Kft.-vel szemben az elmúlt években környezetvédelmi bírságot nem szabtak ki. Ezt követően zavartalanul folyt tovább a termelés a szolnoki műtrágyagyárban a Bige Holding Kft. korábbi tájékoztatása szerint. A cég akkori tájékoztatás szerint a gyár munkavállalói és vezetői mindenben együttműködtek a hatósággal.
 
mti.hu / hvg.hu
 
 
rtl.hu