Felfüggesztették Simonka György mentelmi jogát, Szabó Tímeáét nem

2021.02.23 06:24

Felfüggesztette az Országgyűlés Simonka György (Fidesz) képviselő mentelmi jogát, míg a többi, magánvádas ügyben fenntartotta azt, ami azt jelenti, hogy Szabó Tímea és Tiba István is védett marad.

Simonka György (FIDESZ) országgyűlési képviselő
 
Fotó: Huszti István
 
Az Országgyűlés 174 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal felfüggesztette Simonka György (Fidesz) mentelmi jogát. Nemmel szavazott Turi-Kovács Béla, és tartózkodott Simon Miklós, fideszes képviselő. Hargitai János (KDNP) a mentelmi bizottság elnöke elmondta: a testület egyhangúlag döntött a mentelmi jog felfüggesztését célzó beadványról. Jelezte: közvádas ügyről lévén szó, a bizottság tartotta magát a szokásjoghoz.
 
Ismertette továbbá, hogy a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, és vesztegetés hatósági eljárásban bűntett miatt kérte a mentelmi jog felfüggesztését. A legfőbb ügyész beadványában visszatért arra a bűncselekményre, aminek kapcsán az Országgyűlés a mentelmi jogot már felfüggesztette, és költségvetési csalásról szólt.
 
SIMONKA GYÖRGY NEM KÍVÁNT ÉLNI A FELSZÓLALÁS LEHETŐSÉGÉVEL.
 
A képviselők döntöttek Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogáról is, és 10 igen, 156 nem és 1 tartózkodó szavazattal fenntartották azt.
 
 
Hargitai János ismertette: a II-III. kerületi bíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését becsületsértés miatt magánvádas ügyben. A testület megállapította, hogy a képviselő 2020 októberében tett közzé bejegyzést a Facebookon, majd ezt később az Óbudai újságban megismételte. A feljelentést a volt óbudai polgármester tette, aki szerint a képviselő kijelentései alkalmasak a becsületsértésre. A bizottság – magánvádas eljárás okán –, azt javasolta, hogy ne függesszék fel a mentelmi jogot.  
 
Szintén fenntartották a képviselő mentelmi jogát egy másik magánvádas ügyben is, 14 igen, 147 nem és 4 tartózkodó szavazattal.
 
Hargitai János elmondta: szintén a II-III. kerületi bíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését, ezúttal rágalmazás vétsége miatt. Szintén egy Facebook bejegyzés miatt született a beadvány, ami a Tatai-tó körüli építkezéseket érintette.
 
A bizottság az eddigi eljárást tekintette irányadónak, azaz, hogy magánvádas esetekben nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését.
 
SZABÓ TÍMEA (PÁRBESZÉD) AZT MONDTA, NYUGODTAN FÜGGESSZÉK FEL A MENTELMI JOGÁT, SZÍVESEN MEGVÉDI AZ ÁLLÁSPONTJÁT.
 
Tiba István (Fidesz) mentelmi jogát ugyancsak fenntartotta az Országgyűlés, erről a képviselők 6 igen, 164 nem és 1 tartózkodó szavazattal döntöttek.  
 
Tiba István (Fidesz)
 
Hargitai János ismertette: a Debreceni Járásbíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését rágalmazás miatt, szintén egy Facebook-poszt miatt, amiben Tiba István Balmazújváros jelenlegi vezetését 960 millió forint eltüntetésével vádolta. A mostani polgármester szerint ez túlment azon a határon, amit közszereplőként el kell viselnie, ezért fordult bírósághoz.
 
forrás: index.hu