Felgyújtották a házat Lyukóvölgyben – „Már semmim sincs…”

2017.05.25 10:23

Két hónapja a lopásokkal volt gondja, mára felgyújtották a házát.

Bíró Istvánné mutatja, mennyi maradt a házából
Bíró Istvánné mutatja, mennyi maradt a házából
fotó: Ádám János
 
Mindenem volt, semmim sincs. Csak ennyit tudott mondani Boros Istvánné Zsóka, akinek május 11-én leégett a lyukóvölgyi hétvégi háza. Fiától kaptunk levelet, amiben megírta az esetet, és mellékelt egy képet, amin jól látszik, a család víkendházából csak egy szénné égett kupac maradt. Pedig alig két hónapja jártunk a telken, akkor Zsóka büszkén mutatta a tulipánt, ami már kibújt a földből. Igaz, hozzátette, ültetnie nem érdemes.
 
„Kinek, másnak?” – kérdezte akkor.
 
Mindent ellopnak
 
Zsóka ugyanis pont arról panaszkodott márciusban, hogy mindent ellopnak a lyukói telkéről, az általa felsorolt lista nem volt teljes, csak éppen, ami elsőre eszébe jutott: WC-papír, szalonna, létra, bogrács, edények, három fűnyíró. Persze azt is elmondta, hoznak is, leginkább szemetet. Bedobálják az udvarba.
 
Akkor azt is megmutatta, hogy a kerítését is szétszedték, a szerszámos bódét is elbontották. De előfordult, hogy amíg a kertben dolgozott a fiával, addig a házból ellopták a pénztárcáját. És nem egyszer meg is fenyegették. De azt is elárulta, hiába mondja meg a rendőrnek, ki fenyegeti, nem történik semmi.
 
leegett-haz-14-aj
 
Számos emlék
 
Zsóka hétvégi házát, mondhatjuk, hét lakat alatt őrizte. Bár akkor is elmondta, ami mára sajnos igaznak bizonyult, 66 zár is kevés lenne, hogy ne törjenek be. A ház teraszajtaján csak egy kis bejárat volt a macskáknak, hogy élelemhez jussanak. Zsóka elmondása szerint ezen a lyukon dobhattak be valamit, amitől teljesen leégett a 34 évvel ezelőtt vásárolt családi ház. A családot számos emlék fűzte a telekhez, a kert egyik öreg fája alatt egy pad volt még márciusban, körülötte gyümölcsfák. Mindennek ellenére Zsóka szívesen járt ki kertészkedni, igaz, önvédelmi eszköz mindig volt a táskájában. Most már csak a rom eltakarítása miatt megy ki.
 
„Egy élet munkájából ennyi maradt” – mutatta az elszenesedett romhalmazt. Bútorok, ruhák, emlékek vesztek el a tűzben. Csak a pince tartja még magát.
leegett-haz-11-aj
 
 
Pár perc alatt
 
„El sem tudom képzelni, hogyan történt, éjszaka 11 óra után csaptak fel a lángok, majd pár perc alatt porig égett a ház. Aznap még kint voltam, éjszaka pedig kaptam a hírt… A környékbeliek azt mondják, láttak valakiket beugrani a kerítésen… Több mint egymillió forint a kár, de sokkal rosszabb, hogy emlékek vesztek el” – fogalmazott.
 
Zsóka azt is elmondta, a környéken már mindenki fél, van, aki éjszakánként nem alszik, félti a családját. Nem tudja, mi lesz, csak azt tudja, mindene odaveszett.
 
N. Szántó Rita
boon.hu
 

—————

Vissza