Felhőszakadással, viharos széllel jön a lehűlés (+videó)

2019.07.08 06:04

Három centis jégeső, 90 kilométer/órás szél kíséri a hidegfront érkezését, a lenagyobb zivatarok a Dunántúlon lehetnek.


Tegnap Békéscsabára így csapott le a vihar!
 

Országszerte hatalmas zivatarokkal érkezik a hidegfront, ami legalább egy hétre meghatározza a hazai időjárást – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap esti veszélyjelzéséből. Az OMSZ szerint vasárnap este több hullámban is valószínű heves zivatarok kialakulása – erre délután leginkább Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon lesz esély, emellett keleten, este délkeleten is kialakulhat intenzív zivatar. Az esőzést (60-90 km/órás szél, illetve ennél erősebb széllökések kísérhetik, de 2-3 centiméteres vastagságú jégesővé, és 3-4 centis felhőszakadássá is fajulhat.
 
Hétfőn hajnalban, illetve a reggeli órákban keleten, délkeleten még előfordulhatnak zivatarok, azonban ezt követően a nap további részében veszélyes időjárási jelenség nem várható. 
 
A meteorológiai szolgálat a jövő heti időjárásról is készített prognózist: az MTI-nek elküldött anyaguk szerint a hét folyamán változékony, sokszor szeles, az elmúlt napok kánikulájához képest hűvösebb idő várható. A maximumok 30 fok alatt, többfelé 20 fok körül alakulnak -írja az MTI.Hétfőn a napos időt követően a Dunántúl délnyugati felén megvastagszik a felhőzet, és arrafelé késő délutántól egyre nagyobb területen elered az eső. Több helyen erős lesz a szél. A leghidegebb órákban 13-18 fok lehet. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő.
 
Az OMSZ vasárnapi veszélyjelzése: sárga szín jelzi a felhőszakadást, narancssárga a viharos széllel kísért zivatart
Az OMSZ vasárnap esti veszélyjelzése: sárga szín jelzi a felhőszakadást, narancssárga a viharos széllel kísért zivatart
 
 
omsz.hu