Felkötheti a gatyát, aki külföldön igényel nyugdíjat

2015.06.13 05:57

A hatvanadik évüket betöltött emberek közül sok külhonban dolgozónak új problematikával gyarapodott az életük. Miként tudják befejezni aktív életüket, hogyan tudnak nyugdíjba menni?

Mennyien lehetnek ők, nevezetesen azok, akik a külföldi munkavállalás után kezdenék a nyugdíjas esztendőket, nehéz megmondani. Annál is inkább, mivel ismereteink szerint, korrekt felmérés, kutatás az utóbbi években arról sem történt, nem tudni, hogy egyáltalán mennyi magyar dolgozik külhonban. Az emberek időnként felkapják a fejüket, amikor arról hallanak, immár legalább hatszázezer magyar vándorolt ki ideig-óráig vagy mindörökre más országokba a kedvezőbb fizetés, a jobb életkörülmények bűvöletében.

Nem ismertek korrekt kutatások
Amikor az elmúlt esztendőben megjelent egy cég által készített becslés, miszerint már hatszázezren választották a külhont, megszólalt több szakértő, aki ezt az adatot egyből kétségbe vonta. Pedig e politikai kurzus korábbi nemzetgazdasági minisztere már korábban is félmillió külföldön élő és dolgozó magyarról beszélt. Így bár a növekedés üteme egyáltalán nem biztatóan jelentős, de akár még hihető is lehet. Arról sem ismerünk korrekt kutatást, milyen a külföldön dolgozók korosztályi összetétele, s azt sem ismerjük, hogy átmenetileg, vagy végleg döntöttek-e a külhon mellet. Újabban megjelentek olyan becslések, amelyek szerint a külföldre igyekvők mintegy ötven százaléka az iskolából kikerülő fiatal lehet. Ez azonban nagyon is gyenge lábakon álló, meglehetősen megkérdőjelezhető adat.

Nem árt már hónapokkal előbb intézkedni
Mindazonáltal az biztos, hogy a külföldön munkát vállalók és élők közül sokan nem a hazájukban, hanem a befogadó országban érik el a nyugdíjkorhatárt. Azt nem ismerjük, mennyien dolgoznak bejelentve, s mennyien feketén. Egy biztos, ha külföldön szabályosan bejelentett munkavállalók, akkor lényegesen összetettebb lesz számukra nyugdíjuk ügyintézése.

Az alapvetés, hogy a jelenlegiek szerint a nyugdíj igénylést abban az országban kell benyújtani, ahol a korhatár elérésekor élnek, s legutoljára dolgoztak. Lényegtelen, hogy előtte állásban voltak esetleg több országban is, azokat az adatokat majd begyűjti - akár a kérelmező tájékoztatása alapján - az ottani nyugdíjhatóság. Van, ahol ehhez időben bejelentő lapot is küldenek, de mivel a nyugdíj előtt álló külföldön dolgozó magyar munkavállaló helyzete speciális, nem feltétlenül biztos, hogy a dokumentum meg is érkezik. Nem árt akár hónapokkal a nyugdíjkorhatár elérése előtt tájékozódni és megkezdeni az ügyintézést. Másként alaposan felkötheti, pestiesen szólva a gatyát, aki külföldön akar nyugdíjhoz jutni.

Ide tartozik az egyáltalán nem jelentéktelen dolog, a nyugdíjkorhatár kérdése. Merthogy az európai országokban, még az EU-n belül is eltérések vannak ez ügyben. Itt is van azonban egy alaphelyzet. Nyugdíjat más államban csak akkor kaphat az adott országtól az ember, ha eléri az ottani korhatárt. Ez pedig újabb bonyodalmakhoz vezethet. Az a magyar, aki mondjuk Franciaországban él jó néhány éve és elmúlik hatvankét esztendős, s jogosulttá válik a nyugdíjra, csak azt az összeget fogja majd megkapni, amelyre az új országában szerzett jogosultságot. A Magyarországon munkával eltöltött esztendők csak akkor adódnak hozzá ehhez, ha eléri a magyar nyugdíjkorhatárt, amely jelenleg hatvanöt év (itt vannak átmenti, egyes korosztályokat érintő szabályok, de ezek az alaphelyzetet nem befolyásolják).

A lakhely szerinti bankszámlára érkezik a pénz
Vannak további érdekességek is. Az uniós hatóságok az összes munkával eltöltött, teljesített időszakot figyelembe veszik. Kiszámítják mennyi nyugdíjat kellene kapnia az illetőnek az adott országban, ha oda fizette volna be a járulékokat. Ezt az úgynevezett elméleti összeget igazítják ki az adott országban, aminek következtében jöhet létre az arányos ellátás.

Mint ismerjük, az uniós országok hatóságai sem mentesek a bürokráciától. Ez is azt támasztja alá, hogy a külföldön élő, nyugdíjra készülő magyar emberek közül az dönt jól, aki időben megkezdi a felkészülést a nyugdíjra. Ha az ügyét elbírálták, azaz lezárult a nyugdíj igénylés nem egyszerű folyamata, akkor az Európai Unió országaiban általában a lakóhelyén nyitott bankszámla segítségével juthat a pénzéhez.

tozsdeforum.hu