Félmillióan potyázva vettek igénybe állami egészségügyi ellátást

2020.07.22 17:48

Évente több mint 8,6 millióan vesznek igénybe Magyarországon valamilyen társadalombiztosító által finanszírozott orvosi ellátást. Közülük tavaly 532 ezer tartozással tették mindezt.

 
Tavaly több mint 532 ezer, egy évvel korábban pedig 537 ezer olyan személyről tudott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), akinek munkaviszony és egyéb jogosultság hiányában magyarországi lakóhely mellett be kellett volna jelentkeznie egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, de ennek a jogszabályi kötelezettségének nem tett eleget, és piros lámpa mellett vette igénybe térítésmentesen az egészségügyi szolgáltatásokat Magyarországon – közölte a Világgazdasággal a NEAK.
 
Az elmúlt két évben az egészségbiztosító adatai szerint évente valamivel több, mint 8,6 millióan részesültek a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátásban. Az idén júniusig 382 ezren, tavaly 511 ezrren, tavalyelőtt pedig 510 ezren voltak azok, akik egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre be voltak jelentkezve
 
A sürgősségi ellátást mindemellett továbbra sem lehet megtagadni a betegektől – írja az RSM Hungary adótanácsadó cég. Július 1-jétől azonban, akik nem fizetnek egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot, és hathavi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére sem, vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást.
 
forrás: VG.hu