Felmondták a szerződéseket a baptisták

2015.09.04 09:17

Több településen is felmondta a Baptista Szeretetszolgálat a házi segítségnyújtásra vonatkozó, önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződést, miután a Magyar Államkincstár (MÁK) költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen, majd augusztus elején leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását – közölte a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Révész Szilvia elmondta: a MÁK intézkedése a fővároson kívül 11 megye 273 települését, országosan körülbelül 9000 ellátottat és 1200 dolgozót érint. Hozzátette: a szeretetszolgálat intézményeinek 29 településsel, az érintett települések mintegy 10 százalékával volt ellátási szerződése.

A kommunikációs igazgató kitért arra, hogy több helyen a gondozók a finanszírozás felfüggesztése után is folytatják a munkát: jelenleg a gondozottak negyedét, 2000-2500 idős embert lát el ily módon körülbelül 400 gondozó.

 

Megoldják az ellátást
Szólt arról, hogy a szeretetszolgálatnak akad olyan intézménye, ahol a tartalékokból meg tudják oldani az ellátást, máshol tiszteletdíjas társadalmi gondozókkal vagy önkéntesekkel látják el ezt a feladatot. Azokon a településeken, ahol nem tudják folytatni a gondozást a szeretetszolgálat munkatársai, az önkormányzatokhoz és más egyházi vagy civil ellátókhoz fordulhatnak az ellátásra szorulók – jegyezte meg.

Révész Szilvia kiemelte: az önkormányzat bármennyi időst elláthat, nincs jogi akadálya, hogy átvegye az ellátottakat és a gondozónőket. Hozzátette: a szeretetszolgálat több főállású munkatársa már más ellátóknál dolgozik és továbbra is ellátja a gondozottjait. Mindent megtesznek azért, hogy az ellátottak minél hamarabb új önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartóhoz kerüljenek és a gondozók helyzete is rendeződjön – emelte ki.

Révész Szilvia kérdésre elmondta: mintegy évi 2 milliárd forintra tehető a csaknem 9 ezer idős ember ellátása 1200 dolgozót számolva, az összeg mintegy 90 százaléka bér és járulék, 10 százaléka dologi kiadás.

 

Országos a probléma
A MÁK intézkedése Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 891 ellátottat és 128 gondozót érint, 42 gondozó a finanszírozás felfüggesztése ellenére is ellát körülbelül 330 gondozottat. A megyében a Baptista Szeretetszolgálat kenderesi és karcagi telephelyekkel rendelkezik.

Pádár Lászlóné, Kenderes polgármestere (Fidesz–KDNP) az MTI-nek elmondta: az önkormányzat 2012. január 1-jén kötött szerződést a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szolgáltató Központtal a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az idősek klubja nappali ellátás, a tanyagondnoki szolgálat, a gyermekjóléti szolgálat és a családgondozás ellátására. Elmondása szerint a településen dolgozó 37 gondozónő és a mintegy 270 gondozott közül többen fordultak hozzá a kialakult bizonytalan helyzet miatt. A polgármester szükségesnek nevezte a gondozottak felülvizsgálatát, mert úgy véli, hogy ennek következtében az ellátásra szorulók száma akár a felére is csökkenhet. Beszámolt arról is, hogy a minisztériumhoz fordult, mivel véleménye szerint országos problémáról van szó, az ezt követő információk birtokában a karcagi kistérségi társulás soron kívüli ülést tart majd – fűzte hozzá.

A Baptista Szeretetszolgálat másik Jász-Nagykun-Szolnok megyei telephelyének, Karcagnak a polgármestere, Dobos László (Fidesz–KDNP) az MTI-nek elmondta: az önkormányzat nem kötött feladatellátási szerződést a szeretetszolgálattal, amelynek 25-30 alkalmazottja mintegy 180 gondozottat látott el a városban. Hozzátette: a településen a karcagi kistérség családsegítő központjához fordulhatnak az ellátásra szorulók, ahol szükség esetén további gondozókat is felvehetnek.

 

Csalás miatt nyomoznak
A támogatás felfüggesztését az indokolta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2015. július 31-én nyomozást rendelt el költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen – tájékoztatta a Magyar Államkincstár az MTI-t. A Baptista Szeretetszolgálat fellebbezését a kincstár megkapta, a Budapesti és Pest Megyei Igazgatóság felterjeszti azt a központ részére, amelynek ezt követően 60 nap áll rendelkezésre az elbírálásra – közölték.

A Pestisrácok.hu augusztus 25-én számolt be arról, hogy augusztus 6-án az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását és a leadott elszámolást fiktívnek minősítette, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen. A cikk szerint a baptista egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni.

 

Nem adtak végkielégítést
A cikk arról is beszámolt, hogy az állami támogatás megszűnése miatt a szeretetszolgálat augusztus közepén mintegy 800 házi gondozót bocsátott el. A munkavállalóknak átadott levél szerint csoportos leépítés történt, ugyanakkor a dolgozókkal olyan papírt írattak alá, amely szerint közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, így végkielégítést sem kapnak.

Erre reagálva a szeretetszolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében korábban azt írta: a feljelentés okát nem ismerik, de az ellenőrzés során mindenben együttműködnek a hatóságokkal, és fenntartói biztost neveztek ki az államkincstári ellenőrzéssel érintett, önállóan működő és gazdálkodó intézményekhez. Ugyanakkor kiemelték: az ellátás 10 százalékát érintő vizsgálat ellenére a felfüggesztés országos kiterjesztését túlzónak és indokolatlannak, illetve jogszerűtlennek is tartják.

mti.hu