Felszentelték a 80 éve megálmodott Mária-oltárt Martin-kertárosban, a Jézus Szíve templomban

2015.10.04 17:55

Új Mária-oltárral gazdagodott a Martin-kertvárosi Jézus Szíve templom. Vasárnap szentelték fel a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve festménynek helyt adó oltárt, ami erdélyi fafaragó mesterek munkáját dicséri. Az oltárszentelést követően megáldották a templomkertben elkészült urnafalat is.

Szoros szálak fűzik a Martin-kertvárosi római katolikus templomhoz az oltárszentelést bemutató Seregély István nyugalmazott egri érseket. Mint érdeklődésünkre elmondta, alig 3 éves volt, amikor a templomot felépítették, és 24 évesen első működési területre itt kapott lehetőséget. Ekkor ismerte meg a festményt, és nagy örömére ennek a képnek a megőrzésével készült el az új oltár.

Amikor 80 évvel ezelőtt megtervezték a templomot és annak berendezési tárgyait, akkor nem készülhetett el a templom tervezője, Pázmány István által megálmodott oltár. Hosszú évtizedeken keresztül egy átmeneti, ideiglenes oltár adott helyet a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve festménynek.

oltar2

Tóth István plébánostól megtudtuk, hogy tavaly, a templom felszentelésének 80. évfordulójára készülve megtalálták Pázmány István Mária-oltár tervét. Most ez az oltár valósulhatott meg a hívek legnagyobb örömére. Az egyházközség képviselőtestülete úgy határozott még tavaly, hogy az eredeti terveknek megfelelően elkészítteti az oltárt. Egy csíkszentkirályi, székely fafaragó mestert, György Gábort, és egy asztalosmestert kértek fel arra, hogy készítsék el az oltár fából készült részeit.

A vasárnapi oltárszentelést követően Seregély István megáldotta a templomkertben most elkészült urnafalat. Tóth István elmondta, amikor annak idején kialakult a kertváros, akkor valamiért nem gondoltak egy temető kialakítására. Pedig – húzta alá a plébános – a temető ugyanúgy hozzátartozik egy településhez, egy városrészhez, mint például egy iskola.

– A keresztény építészetben a templom és a temető mindig összetartozott, a templom udvara szolgált temetkezési helyül. Ezt a régi, keresztény hagyományt szerettük volna feleleveníteni, amikor megterveztük és felépítettük az urnafalat – mondta el Tóth István, aki megköszönte a támogatást az Emberi erőforrások minisztériumának (Emmi), az Egri érsekségnek és a híveknek.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, már 2014 elején elkezdtek azon dolgozni, hogy megkapják a forrást az Emmitől az urnafal kialakítására.

Szécsényi Marianna, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, hívő ember lévén mély érzéssel tölti el, hogy képviselőként az oltárszentelésnek és az urnafal megáldásának részese lehetett. Megköszönte a munkát, és egyben gratulált is a templom plébánosának az új oltárhoz.

minap.hu