Felszentelték Miskolcon a Búza téri székesegyház kertjét

2015.05.24 18:29

A Búza téri görög katolikus templom márciusi újraszentelése után most a templomkertet szentelte fel Orosz Atanáz püspök. A székesegyházban tartott liturgia után a pünkösdöt ünneplők körmenetben követték az atyát.

Megoszlanak a vélemények a Búza téri görög katolikus templom kertjét illetően. Vannak, akik erődítménynek látják így a székesegyházat, mások pedig örülnek annak, hogy egy új közösségi tér kapott helyet pont a templom mellett.

Pedig eredetileg a görög katolikusok dombra építették templomaikat, és fallal vették körül azokat. Az így kialakított miliőben könnyebben elmélyülhetnek hitükben az ide betérők.

Orosz Atanáz görög katolikus püspök beszédében elmondta, hogy Isten ugyanúgy építkezik a testben, mint ahogyan az emberek húznak fel építményeket.

    – Az igazi építkezés a lelki építkezés – mondta. – Ez még csak most kezdődik. Sok önzetlen ember szeretetére van még szükség ahhoz, hogy jól belakjuk ezt a székesegyházat és az udvarát. Fontos, hogy az egyénben található karizma hozzájáruljon a közösséghez. A szeretet, a békesség, az öröm, a türelem és az önmegtartóztatás mindannyiunk lelkét feltölthetik. Ehhez azonban befogadónak is kell lennünk az Atyára a fiú által.

A templomkertbe olyan programokat is terveznek, amik konkrét ünnepekhez kapcsolódnak, így például az elsőáldozáshoz vagy a templombúcsúhoz.

A kert felülről nézve egy szilvamagot formáz meg. Kapuzata pedig hangsúlyos, úgynevezett bizánci jellegű kapuzat.

A fülkékbe még ikonok kerülnek, és a növényzetet még ültetni kell. Az udvar teljesen várhatóan majd csak egy szűk hónap múlva készül el.

minap.hu