Féltik otthonaikat a sajókazaiak az áradó Sajótól

2020.10.16 07:05

A Sajókazát a 26-os úttal összekötő utat is elöntötte a víz, jobban, mint az elmúlt években.

Fotó: Tóth Balázs

 

Bár a vízállás délben még elmaradt a 2010-es szinttől, amely komoly problémákat okozott a településen. A Petőfi-telep lakói azonban így is bajban voltak, mert az ottani házak alacsonyabban fekvő területre épültek, az áradó Sajó olyankor megközelíti a házakat, de volt, hogy be is tört az udvarokba, lakásokba. Csütörtökön délre már tizenegy család otthonát is megközelítette, s a vízszint emelkedett.
 
 
A vályogház felszívja a vizet
 
Matisz Katalin elmondta, fél, hogy megrogy a háza, hiszen vályogból épült, ami felszívja az ilyenkor megemelkedő talajvizet. Egy háza már szétdőlt, a mostani otthona falai is veszélyben vannak, a konyha gerendái már mutatják, hogy baj lehet. Nem tud senkihez sem fordulni segítségért.
 
 
Rézműves Jenő is ott él, mint mondta, nagyon régen fennáll a probléma, s az elmúlt évtizedekben nem volt gátépítési program, ami védte volna a házakat. Sokan el is költöztek már innen, a még itt lakók nem tudnak hová menni, esetleg rokonokhoz, ha úgy tetőzik az árvíz. A legjobb az volna, ha lenne egy önkormányzati, vagy állami telepfelszámolási program. Így viszont állandóan rettegnek, mikor jön föl a víz a házakban. Leáznak a csempék, dohosak lesznek a falak, lepereg a festék. Nem kapnak segítséget, önerőből nem tudnak elköltözni innen.
 
Rusznyák István polgármestertől megtudtuk, folyamatosan kapcsolatban vannak a katasztrófavédelemmel, felkészülnek a védekezésre, a közmunkások készenlétben vannak, ha homokzsákozni kell, hozzálátnak. Minden attól függ, hogy lesz-e utánpótlása a víznek Szlovákiában. Ha emelkedne a víz, egy-két háznál kellene védekezni, jelentősebb veszély a településen nincs. Mint mondta, a Petőfi-telep problémáját hosszú távon rendezni kell, meg kellene szüntetni, vizsgálják a lehetőségeket.
 
Tóth Balázs
boon.hu