Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a templomokban

2019.06.30 07:08

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. A felajánlott adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata.

Képtalálat a következőre: „péterfillér egyház gyűjtés https”

 

A péterfillérek gyűjtését minden évben Szent Péter és Pál apostolok június 29-i ünnepe utáni vasárnap tartják. Tavaly a magyarországi katolikus templomokban közel 62 millió forintnyi adomány gyűlt össze – olvasható a közleményben.
 
A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással és postai csekken is lehet támogatni.
 
A péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban általánossá vált a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt.
 
A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává lett. Ekkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget.
 
Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a kommunizmus ideje alatt szünetelő gyűjtés.
 
mti.hu