Fertőző májgyulladás terjed Nagydoboson

2019.08.01 06:02

Ingyenes védőoltást kaphatnak az 1 és 23 év közötti helyiek.

illusztráció
Fotó: Shutterstock
 
Fertőző májgyulladásban betegedtek meg többen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagydoboson. Emiatt ingyenes védőoltást kaphatnak az 1 és 23 év közötti helyiek. A polgármester 11 fertőzöttről tud, a megyei Kormányhivatal viszont csak annyit közölt, hogy vizsgálat folyik. Azt nem tudni, hogy hányan kaphatták el a betegséget, hiszen akár két hónap is lehet a lappangási idő.
 
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagydoboson egyelőre csak az a biztos, hogy többen is megbetegedtek fertőző májgyulladásban. A falu polgármesterét nem értük el, szabadságon van, a kormányhivatal illetékesei pedig azon túl, hogy elrendelték a vizsgálatot, részleteket nem árultak el. A közforgalmú helyekre azonban már kikerültek a fertőtlenítő kézmosók.
 
A településünkön sárgaság veszély lépett érvénybe. Pár családnál diagnosztizálták, és egyre terjed elfele, ezért mi is kiraktuk ezt a lavórt." 
 
- mondta az ATV Híradónak Fonalka Péter, üzletvezető.
 
A lavórban fertőtlenítő kézmosószer van és mellette egy tábla, amelyen jelzik, hogy csak kézmosás után lehet a boltba belépni. Ezzel próbálják megakadályozni, hogy a vírus terjedjen. A faluban több helyen is jelzik, hogy terjedhet a hepatitis A vírus.
 
A faluban nem hivatalos adat szerint 11 ember betegedett meg fertőző májgyulladásban. Azt, hogy mennyien hordozzák a vírust nem lehet tudni, mert a betegség lappangási ideje akár 8 hét is lehet. Ezért is kezdenek ingyenes, több évre védettséget biztosító oltásba, melyet az 1 és 23 év közöttiek kaphatnak meg Nagydoboson.
 
atv.hu