Feszültség az MSZP kongresszusán - Botka így üzent párttársainak

2015.11.28 16:50

Tapintható volt a feszültség az MSZP kongresszusán, ahol a párttagok döntöttek az alapszabály módosításáról, de kritizálták is az elnökség munkáját a rossz népszerűségi mutatók miatt. Botka László úgy üzent párttársainak az MSZP-n belüli ellentétekkel kapcsolatban, hogy tessék szárazon tartani a puskaport és ne egymásra pazarolni. Tóbiás József felszólalásában kiemelte, hogy a Fidesz zsákutcába vezette Magyarországot, és a szocialista párt küldetése Magyarország megmentése.

https://nepszava.hu/picture/68171/normal/272/00272126.jpeg

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Tóbiás József pártelnök kifejtette, a többi között azzal vádolja a Fideszt, hogy eltűri a mélyszegénységet, szándékosan feledkezik meg a társadalom kiszolgáltatott csoportjairól. Szerinte Magyarország legnagyobb problémája a Fidesz, amely zsákutcába vezette az országot, a szocialista párt küldetése pedig Magyarország megmentése. Az MSZP elnöke megerősítette pártja fizetésemelési követelését, és bejelentette, hogy országos aláírásgyűjtést kezdtek a tisztességes fizetésekért. Elmondta, hogy a kongresszusi küldöttek 80 százalékos többséggel fogadták el az alapszabály módosítását, amelyben rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját. Úgy értékelt, az a program, amit másfél éve elnökké választásakor megfogalmazott, az most 80 százalékos támogatást kapott.

https://nepszava.hu/picture/68174/normal/272/00272138.jpeg

Botka László felszólalásában kiemelte, a szocialista pártnak a fizetésemelésre, a földügyekre, az igazságos szociális- és nyugdíjpolitikára, valamint egy valódi fenntartható rezsicsökkentésre kell koncentrálnia, hiszen ezek az ügyek milliókat érintenek húsbavágóan. Botka kitért arra is, a társadalomban olyan súlyos feszültségek vannak, hogy bármikor bekövetkezhet egy gyors politikai fordulat. "Ezért tessék szárazon tartani a puskaport és ne egymásra pazarolni" - fogalmazott a választmányi elnök az elmúlt napokban nyilvánosságra került belső nézeteltérésekre célozva.

Megtörtént az alapszabály módosítása az MSZP szombat délelőtt kezdődött kongresszusán. Az egyik küldött, a Horn-kormány volt minisztere, Baja Ferenc a Népszabadságnak azt mondta, négy szavazás volt délelőtt. Ezen belül az egyik téma az előválasztás volt, amely háromnegyedes többséget kapott. Végül csomagban szavaztak az új alapszabályról, amely négyötödös többséget kapott. Ennek előzménye, hogy Tóbiás József pártelnök az eredeti javaslatát jelentős mértékben felpuhítva, belső ellenzékével kompromisszumot kötve nyújtotta be azt.

A délután folyamán Tóbiás pártelnök és Botka László választmányi elnök szónoklata után elkezdődött egy politikai vita, ahol többen is felszólaltak, és kritizálták az elnökség munkáját a rossz népszerűségi mutatók miatt. A tudósító szerint a kongresszuson tapintható volt a feszültség, a küldöttek kisebb csoportokban beszélték ki a fejleményeket.

https://nepszava.hu/picture/68169/normal/272/00272118.jpeg

A szocialisták hat szekcióban folytatták a nap folyamán vitákat, ezek a következő témákat ölelték fel: a szociális krízis, a fizetésemelés, az olcsóbb energia kérdése, a földkérdés, a főváros helyzete és a részvételi demokrácia.

Tegnap az Origó megírta, hogy elnökségi tagok kényszeríthetik ki Tóbiás József pártelnök idő előtti távozását a mai kongresszuson. Gőgös Zoltán, Az MSZP elnökhelyettese a Népszavának cáfolta a hírt, de elismerte, többen vannak a 14 tagú elnökségben, akik ritkán, vagy egyáltalán nem járnak a pártvezetés üléseire. Egy másik, neve elhallgatását kérő elnökségi tag úgy fogalmazott a Népszavának, hogy "marhaság, szó sincs arról, hogy az elnökség tagjai lemondanának, ezt vagy kívülről gerjesztik, vagy néhány olyan ismert szocialista, aki így akar helyezkedni". Egy másik, ugyancsak befolyásos pártvezető szerint semmi értelme nem lenne az elnökségi tagok lemondásának, hiszen jövőre - legkésőbb júniusban - mindenképpen tisztújítást tart az MSZP.

 

Bizalmi szavazást akart maga ellen Tóbiás

Nem volt nyílt lázadás az MSZP kongresszusán... Tóbiás József elnök pozíciója pedig annak ellenére nem erősödött, hogy a küldöttek nagy többséggel hagyták jóvá a tervezett alapszabály-módosítást - írja az Origó.

Már kora reggel, a színfalak mögötti heves vitával kezdődött az MSZP kongresszusa. Majd annak ellenére, hogy a küldöttek tanácskozása hozott néhány jól kommunikálható eredményt, nem csökkent a párton belüli feszültség, valójában csendes forradalom zajlik a szocialistáknál.

Bizalmi szavazást akart még a kongresszus kezdete előtt, rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Tóbiás József, ahol miután többen kritizálták, azzal vágott vissza, hogy akkor ő bizalmi szavazást kér maga ellen. Tóbiás azért fenyegetőzhetett a bizalmi szavazással, mert tudta, hogy az elégedetlenkedők sem akarnak "nagy, a pártot teljesen romba döntő balhét".

nepszava.hu