Fidesz: a kiskereskedők előnyben részesítése a cél

2015.03.22 06:53

A kormány célja, hogy a kiskereskedőket előnyben részesítse a nagy áruházláncokkal szemben – közölte a Fidesz szombaton az MSZP és a DK a boltok vasárnapi zárva tartásáról tartott sajtótájékoztatóira reagálva.

A Fidesz közleményében kiemelte: az új törvény a kiskereskedelemben dolgozóknak több pihenést és vasárnapi munkavégzés esetén több fizetést garantál, mindemellett hozzájárul a vendéglátóipar, a turisztikai, a sport- és szabadidős szolgáltatások bővüléséhez.

A nagyobbik kormánypárt szerint „ha a baloldalon múlik, a boltok nemcsak vasárnap, de minden nap lehúzhatnák a rolót”. A sorozatos plázaépítésekkel tönkretették a kisboltokat és a magyar kiskereskedőket – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy Magyarország gazdaságilag erősödik, 23 éves csúcson a foglalkoztatás, és „uniós szinten nálunk az egyik legélénkebb a kiskereskedelmi forgalom”. Az ország elég erős a vasárnapi pihenőnap bevezetéséhez és a munkavállalók jogainak erősebb védelméhez – írta közleményében a Fidesz.
Tiltakozik az MSZP

Tóbiás József MSZP-elnök, frakcióvezető sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP vállalja, hogy legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban, a kormányalakítás utáni első intézkedései között lesz a szabad „vásárnap” megteremtése, a vasárnapi nyitva tartás visszaállítása. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton pártjuk csaknem száz településen tiltakozik a vasárnapi zárva tartás ellen.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett a dolgozók, a vásárlók és a vállalkozók is rosszabbul járnak azzal, hogy vasárnap nem nyithatnak ki a boltok.

mno.hu