Fideszes mantrák az Eliosról: „fake news, Brüsszel, kampányjelentés”

2018.02.19 21:29

Igencsak kiszámítható kommunikációt folytatnak a kormánypártok Elios-ügyben: politikusaik vagy szinte szó szerint elismétlik a Fidesz-frakció vezetője, Gulyás Gergely által küldött paneleket, vagy gyakorlatilag elmenekülnek az újságírói kérdések elől. Emlékezetes: Gulyás Gergely múlt héten kommunikációs sorvezetőt küldött párttársainak. Ez egyebek közt az alábbit tartalmazza: „az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”. Ennek fényében érdemes értelmezni a lapunknak nyilatkozó politikusok szavait. 

Németh Szilárd, Balla György és Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezetője (b-j) a parlament ülésén
Németh Szilárd, Balla György és Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezetője (b-j) a parlament ülésén
 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

 

„Ó, hát ez egy fake news, ezt ön is tudja, ez a kampány része – így kommentálta a fideszes Nyitrai Zsolt a miniszterelnök vejének egykori cégével kapcsolatos OLAF-jelentést. – Brüsszelnek nem áll érdekében, hogy ez a kormány folytassa a munkát, mert az illegális migrációt támogatják.” Hozzátette: nem véletlenül kerül elő egy ilyen dokumentum épp a kampányban, nem fél évvel vagy egy évvel korábban. Kérdésünkre, hogy a Fideszt nem aggasztja-e a történet, úgy reagált: „Nem, miért aggódnánk?”
 
Dunai Mónika országgyűlési képviselő a kérdésre, hogy mi a személyes véleménye az Elios-ügyről, azt mondta: „Erről elmondtunk már mindent, nem rejtettük véka alá a véleményünket, nem foglalkozunk a brüsszeli kampányjelentésekkel.”
 
„Kampánytéma, amelyet itthon és kint is felkaptak” – kommentált Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Úgy vélekedett, a választás másnapján már nem is lesz szó az ügyről.
 
Lapunk a Voldemort-botrányba keveredett Mengyi Rolandtól is megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy a miniszterelnök veje – hozzá hasonlóan – bajba került. „Miért, én bajba kerültem? Ne vicceljen már!” – reagált a képviselő, aki ellen már vádat is emelt az ügyészség tavaly. Elmondta, az OLAF-jelentést nem olvasta, azt pedig már megszokta, hogy az újságírók torzítanak, „tehát csak újsághíreket kommentálni elég bátor dolog lenne”. Mengyi Roland szerint az újságíróknak nem lehet hinni, a politikusnak „talán jobban”.
 
A kormánypárti politikusok jelentős része már azelőtt igen csak sietősre fogta, hogy egyáltalán kérdéseinket feltehettük volna. A benzinárcsökkentés ritka képességével megáldott Tállai András államtitkár jelezte, nem kíván nyilatkozni, a számtalan botrányba keveredett Farkas Flórián szelektív hallásról tanúbizonyságot téve még csak nem is reagált, mikor megszólítottuk. A máskor az újságírókkal készséges fideszes Pócs János pedig arra hivatkozott, siet, de kérdésünkre kizárta egy későbbi nyilatkozat lehetőségét is. Bár Halász János a Fidesz frakciójának szóvivője, ő sem ért rá a válaszadásra. A politikus azzal az ürüggyel élt, hogy le kell tennie a csomagját az ülésteremben. Ugyanakkor azzal biztatta tudósítónkat: „ha szerencséje lesz, akkor még találkozik velem”. Sajnos lapunknak nem lett szerencséje.
 
HUTTER MARIANNA
mno.hu