Fideszesek a Borkai-ügyről: a magánélet része vagy „a keresztény szabadság antitézise”?

2019.10.10 10:13

Fideszes képviselők azt mondták a Borkai-ügyről az atv.hu-nak, hogy az “nagyon csúnya ügy”, de ez alatt inkább a szivárogtatást értették. Más forrásunk viszont a fotók és videók tartalmát nevezte „a keresztény szabadság antitézisének”. A kormányoldalon azt mondják, Borkai még így is győzhet vasárnap, viszont van, aki azt valószínűsíti, hogy ötéves ciklusát akkor sem tölti ki.

 
Nincs a Fideszben hírzárlat, de a Borkai-ügyben az általunk megkérdezett fideszes parlamenti képviselők azonkívül, hogy „ez nagyon csúnya ügy”, lényegében semmilyen értékelésnek, állásfoglalásnak tűnő véleményt sem akartak mondani, név nélkül sem. Amikor visszakérdeztünk, hogy “a nagyon csúnya”, arra vonatkozik-e, ami az ördög ügyvédje által közzétett videón látszik, a szexorgiára, vagy arra, hogy ezt valaki kiszivárogtatta, a honatyák szavaiból az derült ki: a kiszivárogtatásra gondolnak elsősorban.
 
Az egyik alföldi képviselő felindultan azt mondta, idézzük: “ami az ágyban történik, ahhoz senkinek semmi köze”. Aztán ezt úgy pontosította, hogy “ami a fejünktől lejjebb van, az nem tartozik senkire, az nem lehet vita tárgya”.
 
Mások a kormányoldalon azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin kedden azt nyilatkozta Jászberényben az Indexnek, hogy Borkai Zsoltot e miatt a szexorgia miatt még nem kell a Fideszből kizárni - szerencsétlen, nem példaértékű, de ez magánügy -, azt mondták: külön kell választani a botrány morális részét “a többitől”. De szerinte ettől függetlenül még minden, ami a videón és a fotókon látszik, “az a keresztény szabadság antitézise”.
 
Ezért azt is mondják: Borkai Zsolt valószínűleg a győzelme esetén sem marad „a végtelenségig”, a ciklus végéig Győr polgármestere.
 
De mivel Győrben az ügy kirobbanása óta az ellenzék “nem demonstrál éjjel-nappal” a városháza előtt Borkai lemondását követelve, azt valószínűsítik inkább, hogy a soha nem látott botrány ellenére, még így is győzhet vasárnap újra a polgármester.
 
Azt külön „figyelemreméltónak” nevezték, hogy Borkai DK-s ellenzéki kihívója, Glázer Tímea „gyakorlatilag feldicsérte” Borkait, amikor az Azonnali.hu-nak nyilatkozott, hiszen azt mondta: a jelenlegi polgármesterről kiszivárogtatott szexvideók Borkai Zsolt magánéletéhez tartoznak, de Győrnek tisztességes városvezetésre van szüksége, a hűségre és a családi szeretetre. "Addig, amíg a korrupciós dolgok ki nem derülnek, a politikának nincs dolga vele. A többit eldönti a családja és a választópolgárok". A korrupciós ügyek kapcsán annyit mondott, "a földmutyiról mi is tájékoztattuk a sajtót évekkel ezelőtt. Hogy még mi derül ki, nem tudom megmondani".
 
De Glázer Tímea azt is hozzátette mindehhez, hogy ha valamilyen problémával fordult Borkaihoz győri helyi ügyben a fogadóóráján, azt korrektül, tisztességesen megoldotta, vagyis Borkai legfőbb kihívója éppenhogy a polgármesternek a teljesítményét értékelte fel, ahogy a beismerő videójában maga Borkai is tette.
 
Glázer szerdán már más hangot ütött meg, szégyennek nevezte Győrre nézve a Borkai-ügyet, azzal vádolva a polgármestert, elárult mindent, amit valaha mondott.
 
A kormányoldalon általunk megkérdezettek Borkaival szemben a kispesti szocialista képviselő, Lackner Csaba videóját állítják szembe, mondván, az “akár egy önfeljelentésnek mondható”. Borkai esetében ugyanakkor egyetlen olyan mondat sem hangzott el a szájából, ami bizonyítékul szolgálhatna/vagy bizonyító erejű lenne általa elkövetett korrupciós vádban - állítják.
 
Forrásaink győriektől azt hallották: hogyha a Fidesz nem Borkait indította volna most polgármesternek, ő valószínűleg elindult volna független jelöltként, hiszen legutóbb 60 százalék fölötti eredménnyel győzött.
Csuhaj Ildikó
atv.hu